79 Jaar geleden liepen wij vanaf de Boerejonkerstraat naar de veemarkt in Purmerend. Het Kalf uit, bij het Heerenhuis links af, daarna rechts voorbij ‘de eerste kruis en de tweede kruis’ kom je bij de brug en liep je Purmerend in.

Door Joop Tiggelman (destijds wonend aan de Boerejonkerstraat 4 in Zaandam)

Voor vertrek hadden wij ’s morgens zeven afgesproken. Van kilometers hadden wij als achtjarigen geen benul. Het bleek via de Wijdewormer de enige wandelroute. Nu zie ik dat het 12 kilometers waren en twee en half uur lopen.

Daar gekomen was het al een drukte van belang. De brug over was links de markt met klein vee. Bokkies en knijnen, geiten en pluimvee. Verder de stad in de grotere beesten, de boeren deden handjeklap om hun prijs te bedingen. Bij de fontein dronken we wat water.

Via de paardenmarkt, daar kwamen wij langs een soort Kermis. Ik had een gulden en 20 cent weten te bietsen bij mijn broers. Ik kocht een ijssie van 5 cent, zo’n klein horentje dan kon ik er strakkies nog een kopen, de smaak was het zelfde.

Bij de knijnenboer had ik een klein knijntje gezien dat was mijn wens. De koopman deed het beestje met een beetje stro in een doosje. Kom het straks ophalen, das goed zeun, ik zal d’r oppassen hoor.

Om twaalf uur zouden wij weer op huis an gaan. Ik zag geen man en docht ik ga maar vast. Op de brug zag ik de anderen in de verte lopen. Als geboren einzelgänger kon het me niks schelen dat ik alleen was. Bij de eerste kruis plukte ik wat zuring, wat in de berm groeide, daar kauwde ik op als verfrissing. Het knijntje liet ik even in de berm wat gras eten. De Kalverkerk kwam in beeld, om half drie was ik weer thuis.

Door Joop Tiggelman. Foto boven is van Wim Krijt (uit Gemeentearchief Zaanstad) en stamt waarschijnlijk uit de jaren ’50 of begin jaren ’60. Onder: film van Egon Blaes (1918-2007), schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker van Pinksterdrie in 1971.