Terug in de tijd: veel Zaankanters gingen in de vorige eeuw op derde Pinksterdag naar Purmerend. Het was immers een vrije dag in de Zaanstreek.

Je kon in Purmerend een ‘bokkie kopen’ (wat diverse mensen ook deden) of gewoon op de veemarkt rondlopen.

Hieronder unieke beelden van die veemarkt op derde Pinksterdag 1971. Die markt verdween rond de eeuwwisseling na het uitbreken van de gekke-koeienziekte. Op het industrieterrein van Purmerend is overigens nog wel een veemarkt. Maar de tocht op Pinksterdrie wordt niet meer gemaakt.

We zien diverse mensen inderdaad met bokkies lopen, handelaren die koeien verkopen, veel stofjassen, petten en hoeden, dikke sigaren, bankbiljetten die van eigenaar verwisselen, koeien die gemolken worden, geiten, varkens, kalveren, de klompenhandel en en een draaiorgel… en een hele serie café’s waarvan de meeste niet meer bestaan.

De tocht naar Purmerend werd vastgelegd op 8mm en gedigitaliseerd door De Orkaan. Het is het derde deel uit één film (deel 1 over het oude station Zaandam hadden we al eerder en vorige week lieten we de treinreis door o.a. het Westzijderveld zien.)

De beelden zijn gemaakt door Egon Blaes (1918-2007), schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving (zijn vrouw in de blauwe jurk is in het begin te zien). We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren. Eerder de winkel van Havik Westzaan (1950) en in de serie Zaandam in 8mm: