Een touwtje uit de brievenbus (filmpje: Zaandam, Oud-West 1976)

Terug in de tijd: een wandeling door Oud-West in Zaandam in mei 1976. Herenstraat, Herengracht, Valkstraat, Stuurmanspad, Parkstraat, Bullekerk, Volkspark, Vinkenstraat, Stationsstraat, Rustenburg, Ruyterveer en de oude fabriekswand van de Zaan.

O ja, het touwtje hing toen nog gewoon uit de brievenbus.

De film begint met het ‘Jan Terlouw’-moment van het touwtje uit de brievenbus van het woonhuis van de maker (Stationsstraat) waar de poes in het voorjaarszonnetje zit. Daarna het Stuurmanspad dat nauwelijks veranderd is en de ‘oude’ brug naar het Volkspark en het park zelf.

Boven de achterdeur van de Bullekerk de ‘dooddeur’ met doodskop en knekels. Achter de kerk is nu een speelplaats. 45 jaar geleden stond daar de oude lagere school (Hugo de Groot School). De Parkstraat is weinig veranderd. In de Vaart ligt nog een dekschuit, en op de achtergrond is de AH-toren te zien die in 1971 gereed was gekomen.

Aan het Rustenburg is de melkzaak van Koppen nog gevestigd en in de Stationsstraat de Melkcntrale. Het stuk van de Stationsstraat naar de Provincialeweg is onherkenbaar veranderd. Aan de Vaart zien we de achterkant van het IFF-gebouw.

Ook de Zaan is onherkenbaar veranderd. Er wordt gefilmd vanaf het Ruyterveer (kijkje op luchthuis) en in de buurt van de Beatrixbrug: vrijwel de hele fabriekswand (o.a. Verffabriek ‘De Lelie’) is nog intact. De Beatrixflat is er al wel. Naast de Zuiderkerk aan de Oostkade zien we apotheek Bakker in de Klauwershoek.

Egon Blaes legde het vast op 8mm, De Orkaan put uit zijn gedigitaliseerde archief in de serie ‘Zaandam in 8mm’.

Egon Blaes (1918-2007) was de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren. Eerder in deze serie:

Deel dit artikel:

12 reacties op Een touwtje uit de brievenbus (filmpje: Zaandam, Oud-West 1976)

 1. A. van Broeckhuijsen- de Groot schreef:

  De school achter de Bullekerk was de Parkstraatschool .De Vondelschool stond in de Schildersbuurt.

 2. Peter den Herder schreef:

  Een cadeautje weer om te zien

 3. John Boes schreef:

  A. VAN BROECKUIJSEN IS ECHT DE WEG KWIJT.

 4. Elly Busé schreef:

  De Vondelschool stond in de Zeemanstraat

 5. Frank Faas schreef:

  Als je deze beelden terug ziet lijkt het een eeuwigheid geleden maar ik deed destijds al volop mee. Leuk om weer eens terug te zien.

 6. Rudolf Jaobs schreef:

  ‘Mijn, even als ik, 78 jarige klasgenoot, woonde aan de Westzijde en het Ruijterveer en nu al 50 jaar in Calgary, Canada. En even als ik ziet hij deze filmpjes terug met een GROTE glimlach. Hopen maar dat er nog vele volgen.

 7. Cynthia kind schreef:

  Wauw, nostalgie ik heb me rot gezocht naar foto’s van hugo de grootschool, niks gevonden! Dus dit is echt een kadootje!

 8. Ron Verhoef schreef:

  Voor mij feest der herkenning.

 9. Anja ten Hoope schreef:

  Inderdaad Anne. De enige echte Hugo de Grootschool met gymzaal. En uitzicht op de Bullekerk tijdens het speelkwartier.

 10. Yvonne ten hoope schreef:

  Leuk filmpje, Hugo de Grootschool…Leuke herinnering aan.En ook wij op de vaartstraat hadden een touwtje door de brievenbus.

 11. Alexander Verkooijen schreef:

  Wat een heerlijk filmpje.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *