Terug in de tijd: een wandeling door Oud-West in Zaandam in mei 1976. Herenstraat, Herengracht, Valkstraat, Stuurmanspad, Parkstraat, Bullekerk, Volkspark, Vinkenstraat, Stationsstraat, Rustenburg, Ruyterveer en de oude fabriekswand van de Zaan.

O ja, het touwtje hing toen nog gewoon uit de brievenbus.

De film begint met het ‘Jan Terlouw’-moment van het touwtje uit de brievenbus van het woonhuis van de maker (Stationsstraat) waar de poes in het voorjaarszonnetje zit. Daarna het Stuurmanspad dat nauwelijks veranderd is en de ‘oude’ brug naar het Volkspark en het park zelf.

Boven de achterdeur van de Bullekerk de ‘dooddeur’ met doodskop en knekels. Achter de kerk is nu een speelplaats. 45 jaar geleden stond daar de oude lagere school (Hugo de Groot School). De Parkstraat is weinig veranderd. In de Vaart ligt nog een dekschuit, en op de achtergrond is de AH-toren te zien die in 1971 gereed was gekomen.

Aan het Rustenburg is de melkzaak van Koppen nog gevestigd en in de Stationsstraat de Melkcntrale. Het stuk van de Stationsstraat naar de Provincialeweg is onherkenbaar veranderd. Aan de Vaart zien we de achterkant van het IFF-gebouw.

Ook de Zaan is onherkenbaar veranderd. Er wordt gefilmd vanaf het Ruyterveer (kijkje op luchthuis) en in de buurt van de Beatrixbrug: vrijwel de hele fabriekswand (o.a. Verffabriek ‘De Lelie’) is nog intact. De Beatrixflat is er al wel. Naast de Zuiderkerk aan de Oostkade zien we apotheek Bakker in de Klauwershoek.

Egon Blaes legde het vast op 8mm, De Orkaan put uit zijn gedigitaliseerde archief in de serie ‘Zaandam in 8mm’.

Egon Blaes (1918-2007) was de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren. Eerder in deze serie: