Soms ligt het nieuws niet op straat maar op het water, in dit geval op de Zaan. Onder onze redactie drijft een groot oliespoor over het Zaanwater.

De Havendienst onderzoekt de vervuiling. Er zijn meerdere meldingen binnengekomen. Bij de beide jachthavens in het gebied en bij de cruiseschepen op de Zaan is geen lekkage te zien.

Wij zijn niet de enigen die het zien, we krijgen een melding van een lezer en ook de havenmeester van Dukra ziet het. Het komt niet van de jachthaven, maar van verderop, het is door de wind vanaf de Zaan deze kant opgewaaid.

Ook mensen van de naastgelegen jachthaven De Remming hebben een rondje gemaakt om hun boten en konden ook geen lek ontdekken.

De diesel lijkt ook niet afkomstig van één van de drie rivier-cruiseschepen die op dit moment in de Voorzaan liggen. Die hebben hier niet getankt.

De Havendienst en de gemeente “zijn ermee bezig”. Zwemmen in de Zaan wordt voorlopig ernstig afgeraden. De vervuiling moet voor 10.00 uur zijn ontstaan. Wie camerabeelden heeft of andere informatie kan dat altijd bij ons melden.

De foto’s zijn van De Orkaan / Bas Sommeijer