Terug in de tijd: een wandeling door de Westzijde in 1976.

Modehuis Bischoff, Westside Grill, banketbakker Grauwelman, Blees kantoorboekhandel, de Amro Bank, modehuizen De Duif en Meerhoff, Wastora, Simon (voorheen: de Wit), De Typhoon, dr. Berkhout, Schuijt woninginrichting, brillen bij Den Bremer, slagerij Post, juwelier Kaasschieter, een bloemenstal en een haringkar.

We lopen vanaf het Stuurmanspad, langs Parkstraat, Bullekerk, Ruiterveer, Botenmakersstraat, Wijnkanspad, Herengracht, Stationsstraat naar de hoek van de Vinkenstraat (Flora is net gesloopt) en de Gedempte Gracht.

Egon Blaes legde het vast op 8mm, De Orkaan put uit zijn gedigitaliseerde archief in de serie ‘Zaandam in 8mm’.

Niet alles verdween: de firma Scholten en het Calf-huis staan er nog net als toen, het Verkade-pand heeft een andere functie, het Stuurmanspad is vrijwel onaangetast.

Let op de details: op 1:30 is de maker van de film zelf kort in beeld in de etalage van kantoorboekhandel Blees. En op de plek van de gesloopte Flora bioscoop is een 1 mei viering. Dat is dus (ongeveer) de datum. Het jaar is 1976, toen voerde Opera Zaanstad namelijk L’Elisir d’Amore van Donizetti uit (en dat staat op het bord, 2:07).

Egon Blaes (1918-2007) was de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren.

Eerder in deze serie: de Gedempte Gracht, de markt in Zaandam en het station Zaandam in 1971.