De Westzijde in 1976 (filmpje)

Terug in de tijd: een wandeling door de Westzijde in 1976.

Modehuis Bischoff, Westside Grill, banketbakker Grauwelman, Blees kantoorboekhandel, de Amro Bank, modehuizen De Duif en Meerhoff, Wastora, Simon (voorheen: de Wit), De Typhoon, dr. Berkhout, Schuijt woninginrichting, brillen bij Den Bremer, slagerij Post, juwelier Kaasschieter, een bloemenstal en een haringkar.

We lopen vanaf het Stuurmanspad, langs Parkstraat, Bullekerk, Ruiterveer, Botenmakersstraat, Wijnkanspad, Herengracht, Stationsstraat naar de hoek van de Vinkenstraat (Flora is net gesloopt) en de Gedempte Gracht.

Egon Blaes legde het vast op 8mm, De Orkaan put uit zijn gedigitaliseerde archief in de serie ‘Zaandam in 8mm’.

Niet alles verdween: de firma Scholten en het Calf-huis staan er nog net als toen, het Verkade-pand heeft een andere functie, het Stuurmanspad is vrijwel onaangetast.

Let op de details: op 1:30 is de maker van de film zelf kort in beeld in de etalage van kantoorboekhandel Blees. En op de plek van de gesloopte Flora bioscoop is een 1 mei viering. Dat is dus (ongeveer) de datum. Het jaar is 1976, toen voerde Opera Zaanstad namelijk L’Elisir d’Amore van Donizetti uit (en dat staat op het bord, 2:07).

Egon Blaes (1918-2007) was de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren.

Eerder in deze serie: de Gedempte Gracht, de markt in Zaandam en het station Zaandam in 1971.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Wendy Kind

  Wat is het nog ontzettend herkenbaar. (Al kwam er ik later bij.) Zelfs m’n oude huisje staat er nog op. De filmpjes gaan ook allemaal naar mijn kinderen, die ze net zo leuk vinden als ik. Hun roots! En vrolijk Pasen allemaal!

 • Jaap Meeuwsen

  Ja, ziet niet eens zo heel erg gedateerd uit, valt mij ook op.
  Natuurlijk veel minder auto’s op straat maar dat is nu ook weer zo.
  Leuk !

 • M.Grinwis

  Heel herkenbaar 23 jaar op de Reigerstraat gewoond oud West Fantastisch ik mis het stukje van Stuurmanspad t/m Haremakersstraat Top Filmpje

 • Bert Versteeg

  Inderdaad een heel mooi filmpje en er is inderdaad nog veel herkenbaar ondanks dat er veel veranderd is.
  De haringkar is nog echt nostalgie,volgens mij was die van Broek.
  Slager Post kan ik me niet meer herinneren, wel slager Mul maar die zat niet op een hoek. Naast(of zat er nog een pand tussen?) slager Mul zat Kota Radja, een van de eerste, zo niet de eerste, Chinese restaurants van Zaandam,in het steegje naast het restaurant kon je ook afhalen.

  • Marcel Tuil

   Slager Mul zat aan de overkant van Wastora.
   Prachtige slogan: Prima spul van slager Mul

   Ook de chinees Kota Radja zat ook aan de overkant van Wastora

   Leuk filmpje!!

  • Leo Swartsenburg

   Haringkar, weet je het zeker? Volgens mij werd er alleen gerookte makreel verkocht.

 • Elk filmpje van Blaes is een juweeltje. Gelukkig dat er mensen zoals hij waren die het belang ervan in zagen om iets vast te leggen.

  • Alexandra Blaes

   Dank Ruud, dat vind ik heel fijn om te lezen!

  • Leo Dekker

   Hoi Ruud,
   Leuk gezin, de Blaesjes. Alexandra de mooiste en George de geestigste. Hoe is het met je? Hoe is het met Olga? Leuk te horen dat je nog steeds onder ons bent. We woonden een vijftigtal jaren geleden vlak bij elkaar: jij op de hoek van de Rosmolenstraat en ik in de Poortstraat.
   groetjes,
   Leo Dekker

 • Wendy Kind

  Volgens mij was de slogan van slager Mul: Slager Mul, da’s goed spul…

 • Anja ten Hoope

  Modehuis Bischoff.Daar ging ik rolschaatsen. Bedankt voor het leuke filmpje.

 • Yvonne Ten hoope

  Prachtig filmpje! Dank aan Egon Blaes

 • carola Phillipson

  Nu na al die jaren dit nog eens te zien, zelf woonde wij achter Wastora en alles super herkenbaar, ik werkte zelf bij speelgoedwinkel Vet die ik helaas nergens kan terug vinden. Maar top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *