Westzijderveld nog ongerept (filmpje, 1971)

Terug in de tijd: het onbebouwde Westzijderveld met een paar bedrijfjes, houtloodsen en de Held Jozua eenzaam in het veld.

Unieke beelden vanuit de trein naar Purmerend, genomen op Derde Pinksterdag 1971.

Het eerst deel laat een Zaandam van 50 jaar geleden zoals we het nu nauwelijks nog herkennen. Het filmpje begint op het oude station Zaandam (daar hadden we al eerder een filmpje over) en laat vervolgens het Westzijderveld en een stukje Provincialeweg zien.

Vanaf de spoorwegovergang bij de Hoornse lijn ziet het er deels nog hetzelfde uit. Alleen is er op de plek van station Kogerveld een voetbalveldje en het wandelgebied bij de Jagersplas nog niet aangelegd (zie reacties). De tribune van ZFC stond er al wel. Bij station Oostzaan staan nog een paar goederenwagons.

De tocht naar Purmerend werd vastgelegd op 8mm en gedigitaliseerd door De Orkaan. Volgende week: Bokkie kopen!

De beelden zijn gemaakt door Egon Blaes (1918-2007), schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren. Eerder de winkel van Havik Westzaan (1950) en in de serie Zaandam in 8mm:

Deel dit artikel:

5 reacties

 • L. Dirksen

  Vlak na de beelden van de ZFC tribune is de Jagersplas wel degelijk zichtbaar. Kan ook niet anders want in 1967 en verder waren mijn vismaal en ik daar iedere zondag te vinden om grote baarzen te verschalken. De plas is volgens mij al in 1965 uitgegraven.

  • De Orkaan

   Helemaal gelijk, dat passen we aan. Je kan het zelfs beter zien omdat het wandel- en fietsgebied tussen spoor en plas er nog niet is.

  • Winnie de Wit

   Toen ik als 12-jarige vanuit Amsterdam naar Kogerveld verhuisde, lag daar het dijklichaam van de A8 al, en liepen wij over de buizen naar de Jagersplas om te zwemmen – dat lopen was telkens een spannende balanceeract.
   ’s Winters deed de zandzuiger de lampen aan, zette de muziek keihard, en hadden we onze eigen ijsbaan!
   Maar de Jagersplas als recreatiegebied bestond inderdaad nog niet…

 • Peter den Herder

  De jagersplas lag er langer maar is door de zuigers idd verder uitgediept. 41 meter nu nog steeds op diepste punt.

 • Leo Dekker

  Dit is niet alleen uit ’71. en ook komt de trein uit verschillende richtingen, heen naar Krommenie en terug uit Purmerend. dat is een hele lange weg hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *