Terug in de tijd: het onbebouwde Westzijderveld met een paar bedrijfjes, houtloodsen en de Held Jozua eenzaam in het veld.

Unieke beelden vanuit de trein naar Purmerend, genomen op Derde Pinksterdag 1971.

Het eerst deel laat een Zaandam van 50 jaar geleden zoals we het nu nauwelijks nog herkennen. Het filmpje begint op het oude station Zaandam (daar hadden we al eerder een filmpje over) en laat vervolgens het Westzijderveld en een stukje Provincialeweg zien.

Vanaf de spoorwegovergang bij de Hoornse lijn ziet het er deels nog hetzelfde uit. Alleen is er op de plek van station Kogerveld een voetbalveldje en het wandelgebied bij de Jagersplas nog niet aangelegd (zie reacties). De tribune van ZFC stond er al wel. Bij station Oostzaan staan nog een paar goederenwagons.

De tocht naar Purmerend werd vastgelegd op 8mm en gedigitaliseerd door De Orkaan. Volgende week: Bokkie kopen!

De beelden zijn gemaakt door Egon Blaes (1918-2007), schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren. Eerder de winkel van Havik Westzaan (1950) en in de serie Zaandam in 8mm: