Westzaan 1950, Havik manufacturen (filmpje)

Terug in de tijd: Havik manufacturen aan het Zuideinde in Westzaan. Unieke privé-beelden van de winkel van Dirk en Mia Havik.

Ook oud-eigenaar Jan Havik en dochter Kitty zijn op de film te zien.

De winkel was gevestigd aan het Zuideinde 61, een pand uit 1875, dat nu alleen nog maar woonhuis is. Naast het huis was de garage waaruit een grote Amerikaanse slee komt.

Egon Blaes, de neef van Mia Havik-Blaes, legde het vast op 8mm. De Orkaan put uit zijn gedigitaliseerde archief. Aan het eind van de film zien we hem kort achter het stuur van de auto.

De familie Havik emigreerde naar New Zeeland, een deel van de familie keerde later naar Nederland terug.

We dateren het filmpje in ongeveer 1950. Het nummerbord is een zogenaamd ‘Provincie-bord’, die werden in 1951 vervangen door de landelijke blauwe borden.

UPDATE: Dat nummerbord onthulde ook het merk, geen Mercedes 170S zoals we eerst dachten maar een oude Amerikaan. Erik Schaap loste het op: een Ford Fordor Sedan die op naam stond van Dirk Havik (geregistreerd in oktober 1928).

Egon Blaes (1918-2007) was de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren. Eerder in de serie Zaandam in 8mm:

Deel dit artikel:

15 reacties

 • roel sluis

  Wat een leuk filmpje over Havik manufacturen.
  Alles is zeer herkenbaar, want mijn ouders waren zeer bevriend met deze familie.
  Ook de kinderen hadden veel relaties met elkaar.
  Zelf heb ik daar veel geslapen en in de winkel kon je lekker opschuildertje spelen. Met zoon Hans Havik ben ik nog eens 3 weken op vakantie geweest op het eiland Texel. We gingen op de fiets naar Nauerna en daar stapten we ’s morgens om 6 uur op een schapenboot die van Amsterdam naar Texel voer. Dit was geregeld door hoofdonderwijzer Jan Zwart , die relaties had met dit eiland. Ik was 11 en Hans 12 jaar. Zomaar kamperen midden in de duinen. Dit zou tegenwoordig onverantwoord zijn. Zo komen er onverwachts herinneringen boven bij het zien van deze beelden. De oudere man met het hoedje is volgens mij oude opa Havik.
  Boven de autogarage was ik na schooltijd veel aan het spelen met Hans.
  Hans had een buks en daar konden we mee oefenen op de zolder.
  We schoten met kogelloodjes of pluimpjes.
  Het schieten op schietschijven met puntentelling tegen de houten wand kostte veel loodjes. Omdat we weinig zakgeld hadden gebruikten we stiekem een nieuw matras ( winkelvoorraad) als ondergrond. Zodoende konden we de loodjes steeds hergebruiken.
  Door het vele schieten ontstonden er gaatjes in het matras en kwam de vulling te voorschijn. Dit was zeewiervulling, maar het leek wel op pruimtabak.
  Een paar jaar geleden is Hans voor het eerst na emigratie in Nederland op vakantie geweest. En hier heeft hij mij ook bezocht.
  Vele herinneringen opgehaald.
  Ik kan nog veel meer vertellen over deze familie, maar dan weet ik van geen ophouden…… Stoppen ! !
  Bedankt voor dit leuke filmpje en voor de talloze herinneringen die bij mij opkwamen en nog opdoemen tijden het zien van deze oude beelden.

  Roel Sluis

  • Else Havik

   Leuk om terug te zien,mijn ouders,zus Kitty en Opa Havik.
   Veel herinneringen……

   • René M. Boersma

    Heel benieuwd naar jullie. Via jullie grootmoeder Heins verwant aan jullie en heb stamboom aan die kant aardig uitgezocht. Vanaf Dirk en Mia is het incompleet. Misschien kunnen we elkaar tot dienst zijn. Hartelijke groet,
    René

  • Piet zwikker

   Wat mij betreft had je nog wel even door mogen gaan en meer van deze verhalen vertellen.leuke herinneringen van vroeger uit de zuid van Westzaan.

 • Alexandra Blaes

  Dag Roel, wat ontzettend leuk om je herinneringen te lezen! Mijn vader Egon was gek op oom Dirk en tante Mia. Alexandra Blaes

 • Prachtig filmpje. Schitterende auto — welk merk? — en: ze lazen De Zaanlander!

 • Else havik

  Wat een herinneringen komen naar boven met dit filmpje….
  Leuk Roel dat je ook zulke goede herinneringen heb van onze jonge jaren in Westzaan.
  Zo leuk om mijn ouders en zus Kitty te zien….en opa Havik
  Dank aan mijn neef Egon Blaes voor deze filmpjes en zijn dochter Alexandra en haar man Piet om ze weer tot leven te brengen!

 • Marian Schaft Dil

  Wat een leuk stukje film. Dat waren mijn grootouders. Dirk en Maria Havik. Later zijn ze naar NZ gegaan met Jan Else en Hans omdat mijn moeder Bep en Kitty al eerder vertrokken waren. Helaas zijn ze beiden daar overleden. Mijn moeder Kitty en Else zijn terug gekeerd naar Nederland. Hans woont daar nog en Jan woont in Australia.

 • David Sluis

  Voor mijn tijd, maar wat een gogme. Ik slurp het op. Bedankt!

 • Lyanne Vonk

  Wat ontzettend leuk om mijn moeder opa en oma te zien.

 • Els Dil

  Leuk om oma Havik en tante Kitty terug te zien in hun manufacturen winkel in Westzaan. Mooi om te zien dat er ouwe filmpjes nog zo goed bewaard zijn gebleven en dat je dan familie tegenkomt maakt het wel heel bijzonder.

 • Wendy Kind

  Wat een leuke film, zelfs als je helemaal niet betrokken bent bij de familie.

 • Alexander Verkooijen

  Wat een mooi filmpje. En die kassa, een kunstwerk. Zo maken we geen apparaten meer tegenwoordig.

 • Roel e Kroese (raute kraute)

  Wat een mooi filmpje
  Ik was toen nog een broekje
  Als Roel en Roel gaan vertellen
  Heb je een gezellige avond
  Hgr Roel e Kroese
  Hoogwoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *