Terug in de tijd: een bezoekje aan de kermis in Zaandam in 1956, door de Stationsstraat, via Westzijde en over de ‘Groote Sluis’. De kinderwagen wordt op het loopbruggetje op de sluisdeuren van de Wilhelminasluis getild. De kermis is op de Burcht.

De Wilhelminabrug is de ‘oude’ brug die in 1965 vervangen werd. Deze maand is de nieuwe nieuwe Wilhelminabrug klaar.

De film begint in de Stationsstraat die toen nog prachtige bomen had, de Westzijde is een drukke winkelstraat, de Beatrixbrug is er nog niet, de steeg naar de sluis is nog smal en als de Wilhelminabrug open stond kon je over een loopbruggetje op de sluisdeuren naar de overkant. Op de Burcht was de kermis. Het moet dus september zijn geweest.

Egon Blaes legde het vast op 8mm, De Orkaan put uit zijn gedigitaliseerde archief in de serie ‘Zaandam in 8mm’. Hij filmde zijn vrouw die met een hele kinderschare (en ‘vintage’ kinderwagen) op weg was naar de kermis.

Aan het eind van de film zit een ‘bonus-momentje’ van de oude basculebrug over de sluis, dit stukje is ouder, waarschijnlijk uit 1953. Onder het filmpje nog drie foto’s uit het Gemeentearchief waarin de situatie in die tijd in kaart wordt gebracht.

Egon Blaes (1918-2007) was de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren. Eerder in deze serie:

Hieronder: Het verwijderen van het ijzerwerk van de basculebrug over de Grote Sluis met op de achtergrond het Havenkantoor in 1959 (Gemeentearchief Zaanstad).

basculebrug

Het sluizencomplex van boven met basculebrug en Wilhelminabrug (klik voor vergroting), foto: Gemeentearchief Zaanstad.

bovenaanzicht wilhelminasluis

Loopbruggetje over de Wilhelminasluisdeuren met fietsopstopping. Extra drukte door mankement Wilhelminabrug (27 april 1958), foto: Gemeentearchief Zaanstad

opstopping wilhelminasluis