Dankzij een vraag van OVER-partner Oostzaan, moest in de voorronde van de raadsvergadering van Wormerland een ongemakkelijke discussie gevoerd worden. De raad van Wormerland had begin dit jaar met zichzelf afgesproken om onverkort vast te houden aan volledige zelfstandigheid, en nu vroeg Oostzaan om toch na te denken over ambtelijke en bestuurlijke samenwerking met Landsmeer en Waterland.

De meeste fracties in Wormerland hadden daar duidelijk geen zin in. Wie de zelfstandigheid ter discussie stelt, pleegt politieke zelfmoord. Maar nu moest het wel. In het piepkleine (en daarmee bedreigde) Oostzaan zijn opties besproken voor de bestuurlijke toekomst: samen met Amsterdam of Zaanstad of op een andere manier met buurgemeenten samenwerken. Om die laatste optie te onderzoeken moest Wormerland meedoen.

Taboe

Daar hadden ze weinig zin in. Ambtelijk samenwerking zou kunnen (een soort super-OVER-constructie samen met Landsmeer en Waterland) maar bestuurlijke samenwerking was taboe. Dat rook teveel naar opheffing van zelfstandigheid. CDA’er Albert Stol: “Dat zou de indruk wekken dat Wormerland bereid is haar zelfstandigheid op te geven en dat is niet het geval.”

Kees-Jan Kindt (PvdA), Muus de Boer (VVD) en Alie Smit-de Ridder (POV) sloten zich daarbij aan. De coalitie had de gelederen gesloten. De Boer: “Niet meepraten is een definitief besluit, maar we steunen het wel.” Ook de afgescheiden ex-POV’er Hovestad (nu BVNL) deed mee: “ik ben altijd de grootste aanhanger van bestuurlijke zelfstandigheid geweest”.

‘Vooralsnog’

Een beetje tegengas kwam van de oppositie. Hans Kramer (D66): “om nu de deur keihard dicht te gooien, is buitengewoon onverstandig. Je zet jezelf buiten het proces. Als je invloed wil hebben moet je aan tafel zitten. Dat betekent niet dat je wilt fuseren. Als er iemand beweegt doen wij niet meer mee, dan staan we achteraan. Ik denk dat u zichzelf in de vingers snijdt.”

Karen Schoonheim (GL): “Als wij een bestuurlijke fusie bij voorbaat uitsluiten verliezen we de grip op onze toekomst.” De beide oppositiepartijen hadden liever dat er een besluit zou komen waarbij er ‘vooralsnog’ geen bestuurlijke samenwerking zou worden onderzocht om de deur op een kiertje te houden. Ze kunnen nog een amendement indienen.

Het besluit om een ambtelijke samenwerking met Landsmeer en Waterland te onderzoeken moet nog goedgekeurd door de raad. Kosten zijn nog onbekend.

Door Piet Bakker. Foto van de vergadering (screenshot livestream).