Dit was De Watering…

Vorige week was het Wormerveerse zwembad De Watering voor het laatst open. Vanaf 8 januari kunnen zwemliefhebbers in Zaanstreek-Noord terecht in de nieuwe Crommenije.

Wij doken even in ons onvolprezen Gemeentearchief waar zo’n 25 foto’s van De Watering te vinden zijn en plaatsen hier een selectie.

Update: volgens lezers zouden er 2 foto’s niet van De Watering van van De Slag zijn, we hebben het archief op opheldering gevraagd en twee extra Watering-foto’s erbij geplaatst.

Het zwembad aan Noordsterweg werd op 25 april 1970 officieel geopend. Boven een foto uit 1990. Het wandrelief is van de Westzaanse kunstenaar Leo Poelmeijer.

1963: De Kerkstraat. Links zou de Watering komen, rechts het tankstation van de ESSO.

De bouw in 1969. De tekst van het Gemeentearchief over de opening:

Naast het zwembad stonden een aantal demonstrerende Zaankanters. Het waren leden van de afdeling Zaanstreek-noord van de CPN, die hiermee hun ongenoegen kenbaar maakten over de zwembadprijzen. Er waren teksten als “Mooi zwembad, mooie prijzen’, “Genodigden, doe er wat aan” en “Hille, wat is je bad toch duur”. De burgemeester zei in zijn speech: “De prijzen zijn vrij hoog, maar men moet toegeven dat deze accommodatie dat toch wel waard is”. Voorzieningen voor de vrijetijdsbesteding vragen ook offers van degenen die er gebruik van maken, hij wees er voorts op dat men gemakkelijk een pakje sigaretten of patates-frites koopt.”

Het interieur (1990).

Het zwembad in 2004.

Een foto uit 1975. (volgens oplettende lezers zou dit De Slag zijn – we proberen het uit te zoeken maar laten de foto even staan omdat het zo’n mooie is)

Zwemles voor kinderen in de jaren negentig. (ook dit zou volgens oplettende lezers De Slag zijn – het plafond lijkt inderdaad niet op dat van de bovenste foto)

NH Nieuws maakte vorige week een filmpje van de laatste dag in De Watering.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Es

  Hoi,

  De laatste foto is inderdaad zwembad De Slag in Zaandam!

 • Frans Hoving

  Wij zijn er op het gemeentearchief ook even ingedoken en komen tot de conclusie dat de laatste foto zeker De Slag is en de foto ervoor hoogstwaarschijnlijk. We hebben goed gekeken naar details zoals de vorm en tint van de tegeltjes en vergeleken die met foto’s uit een artikel over De Watering in Wormerveer Weleer van april 2011. We gaan onze beschrijvingen aanpassen.

 • D.v.d. Berg

  Allebei de laatste foto’s zijn de Slag. van de eerste heb ik een grotere foto met plafond en kunstwerk op terras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *