Dit wordt het nieuws in 2020 (6): Wilhelminasluis, Beatrixbrug, Wilhelminabrug

Een glazen Orkaan-bol hebben we niet. Maar wat in 2020 nieuws gaat worden, denken we wel te kunnen gokken op basis van wat er vorig jaar gebeurde.

De 10 dingen die in 2020 nieuws gaan worden dus: variërend van de nieuwe burgemeester van Wormer tot de plannen voor Museum Holland en van de nieuwe Zaanbrug tot de nieuwe norm voor Schiphol.

Vandaag: Wilhelminasluis, Beatrixbrug, Wilhelminabrug

Dit is al meer dan vijf jaar nieuws. Eigenlijk had het in de zomer van 2015 voor de laatste keer nieuws moeten zijn. Dan had het hele sluizencomplex, inclusief de twee bruggen, af moeten zijn, vlak voor Sail2015. Het streven is nu juni 2020, voor Sail2020. De Provincie wilde ‘snel en goedkoop’, het werd ’traag en duur’. Bouwer Heijmans stopte met werken omdat ze meer geld wilde en op talrijke tegenvallers stuitte. Noord-Holland weigerde, het werd arbitrage en de Provincie moest alsnog over de brug komen. Maar ook Heijmans schiet er bij in, de bouwer kreeg veel minder dan verwacht.

Vanaf zaterdag 11 januari wordt de Beatrixbrug gesloopt waarna de nieuwe brug wordt gebouwd. Omdat ook de Wilhelminabrug eruit ligt, is er geen autoverkeer tussen Zaandam-oost en -west meer mogelijk in het centrum. Bussen moeten omrijden. Fietsers, voetgangers en scooters krijgen een tijdelijke pontonbrug bij het Zaantheater.

Eind mei is de Wilhelminabrug weer open, de Beatrixbrug had dan ook klaar moeten zijn, maar die opening is een maand uitgesteld.

Lees hier alles over de Wilhelminasluis, Beatrixbrug en Wilhelminabrug.

Wilhelminabrug 1 Fred Wolf

Foto Fred Wolf

wilhelminabrug 1 okt 2019

Sloop Wilhelminabrug (De Orkaan)

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *