Voor ondernemers, musea, molens en bewoners van de Zaanse Schans is de grote vraag hoeveel bezoekers er in 2021 zullen komen.

Bij de gemeente Zaanstad speelt ook een andere kwestie: hoe halen we € 240.000 op bij bezoekers van de Zaanse Schans?

Die laatste vraag moet al voor 1 februari beantwoord worden, want dan wordt voor de vierde keer de Vermakelijkhedenretributie (VMR) ingevoerd: een kwartje op elk kaartje dat verkocht wordt; de molens, musea en rondvaarten zullen dat kwartje moeten heffen. Zaanstad rekent dus op een miljoen bezoekers. In 2019 (het laatste topjaar) waren dat er 2,5 miljoen. De cijfers over 2020 waren uiteraard dramatisch.

Het is niet zeker dat die belasting er komt, de vorige drie pogingen werden teruggedraaid door de gemeente omdat die geloofde in een alternatief dat door de ‘stakeholders’ op de Schans zou worden ontwikkeld. Tot dusver is dat niet gelukt, sterker nog: de stakeholders hebben slaande ruzie met elkaar.

De Zaanse Schans – de molens, de Stichting, de musea, de horeca, de rondvaart en de andere bedrijven die van toeristen afhankelijk zijn – hebben een heel ander probleem: komen er nog genoeg mensen naar de Schans om te overleven? De fietsverhuur is al failliet, het Cacaolab gaat stoppen, de musea en horeca zijn dicht, de rondvaarten gestaakt. Helemaal onder de bezoekersaantallen van het Zaans Museum, van ruim 200.000 naar 75.000 in 2020.

Over de VMR, de stakeholders, de plannen, de alternatieven en de cijfers schreven we al erg veel, lees hier ons hele dossier.