Dodelijk verkeersongeluk Wormer geen relatie met herinrichting fietsstraat

Het ongeluk op de Koetserstraat in Wormer dat op 9 november het leven kostte aan een 51-jarige inwoner van Wormer is niet het gevolg van de nieuwe inrichting van de fietsstraat.

De paaltjes op het fietspad staan er al 15 jaar. Op 17 oktober zijn de ‘harde’ paaltjes vervangen door flexibele exemplaren.

De nieuw ingerichte straat is al twee keer aan de orde geweest in het verkeersoverleg in Wormerland aldus wethouder Rob Berkhout. Ook de politie en de Fietsersbond hebben daaraan deelgenomen:

“dit paaltje staat er al meer dan 15 jaar; en staat los van de fietsstraat-inrichting. Er zijn overigens dit jaar al drie paaltjes verwijderd na overleg met de Fietsersbond en onze wegspecialisten. Deze paaltjes waren nog geen onderwerp.”

Het vervangen van de fietsplaatjes door flexibele exemplaren was onderdeel van de maatregelen om de veiligheid van de fietsstraat te verbeteren. Die nieuwe inrichting kreeg onder meer kritiek omdat er toch veel (vracht)verkeer op de straat was dat het fietspad kruiste. Op 9 juli en 29 augustus 2019 zijn er aanrijdingen (met letsel) geweest tussen (brom)fietsers en auto’s op de kruising Koetserstraat-Papiermakerstraat bij de Dekamarkt.

Naast het vervangen van de paaltjes (en het verwijderen van andere exemplaren) zal de uitrit bij de Bordwalserstraat worden aangepast om het overzicht te vergroten; bij de kruising met de Dekamarkt zijn stopborden en stopstrepen geplaatst en er is een verkeersspiegel bij de Eendrachtstraat gekomen.

Wethouder Rob Berkhout zegt zeer geraakt en ontdaan te zijn door het ongeluk, vooral omdat hij het slachtoffer al lang persoonlijk kende.

Het slachtoffer verongelukte in de nacht van 8 op 9 november. De melding kwam om 01:49 ’s nachts binnen, behalve een ambulance werd ook de assistentie van een traumahelikopter ingeroepen. Hij werd nog wel naar een ziekenhuis in Amsterdam vervoerd, maar dat was tevergeefs.

Het slachtoffer zou met zijn trapper achter het rood-witte paaltje bij de brandweerkazerne blijven haken en toen tegen één van de zwarte paaltjes terecht zijn gekomen. In 2016 stelde de Fietsersbond voor om obstakels op deze plek te verwijderen. Op de plek van het ongeluk, is nu een gedenkteken geplaatst. Wormerland gaat nader onderzoek doen, naar ‘alle paaltjes’ volgens Rob Berkhout.

Wormerland oostzaan Locatie paaltjes versie 2


Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie van Fietsersbond, documentatie van de Fietsersbond over de verkeerspaaltjes en zienswijzen uit 2011 en 2016, 112-meldingen, contact met wethouder Rob Berkhout, website Wormerland (Raadsinformatiebrief), Facebook Wormerlanders en Spuitbedrijf Daas, websites Bennis, Poelstars, WSV, Mediahuis, foto Wormerland (helemaal boven, november 2019) en van de Fietsersbond (hierboven, 2016).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *