Dossier Veldpark: De bewonersavond

Het Veldpark in Zaandam heeft al jaren te maken met een groep bezoekers die voor overlast zorgt.
Buurtbewoners klagen over drank- en drugsgebruik, geluidsoverlast, stankoverlast van pissende en poepende parkbezoekers en volgens sommigen is er ook sprake van prostitutie in het park.

Na een aantal keer uitstel (corona) was het donderdagavond 3 maart dan eindelijk zover, de inspraakavond voor bewoners van het gebied rond het Veldpark in de Noorderkerk.

Door: Edwin Kleiss

Er waren veel vragen, er waren frustraties over de lange duur van de problemen, er was zelfs een bewoonster die kwaad wegliep maar ook werd er contact gemaakt. Omwonenden en instanties konden zaken uitspreken en voor ieders vragen en gevoelens was ruimte.

Burgemeester Jan Hamming begon de avond met het ‘Actieplan Veldpark’. Daarin wordt gesproken over inzet van BOA’s en politie, en verlenging van het alcohol- en parkverbod vanaf 22.00 uur ’s avonds.

De aandacht gaat binnenkort ook naar persoonsgerichte hulpverlening in samenwerking met het Leger des Heils, de wijk GGD, stichting Surant en er wordt onderzoek gedaan naar een inlooplocatie.

Inloop locatie / gebruikersruimte

Op een dergelijke locatie, waarvoor nog een plek wordt gezocht binnen of rond het park, zou het mogelijk worden om “ontspanning te vinden en drank of drugs te gebruiken onder begeleiding van professionals”. Deze begeleiding moet ertoe leiden dat de levens van de gebruikers verbeteren.

Hamming sprak over goede ervaringen met dit soort ruimtes in andere Nederlandse steden waaronder Tilburg en Apeldoorn.

“Dan trek je juist zware dealers aan die je onderdak geeft en heeft het een aanzuigende werking voor verslaafden uit de regio” wierp een buurtbewoner tegen. Het plan is om met geïnteresseerden een bezoek te brengen aan een reeds bestaande ruimte elders in Nederland om daar de praktijk te bekijken.

Woede over racisme uitspraak.

“Waar zijn de mensen waarover we het vanavond hebben, zijn zij ook uitgenodigd?” Vroeg een betrokken oudere heer uit de zaal die niet over maar met de overlastgevers wilde praten. Daarop kwam één man naar voren, Sonny, die in de wijk Peldersveld woont en regelmatig in het park te vinden is met een drankje. Hij stelde dat het probleem helemaal niet zo groot is, dat mensen het gezellig vinden een drankje in het park te drinken na hun werk en dat het vooral racisme was van de buurtbewoners omdat veel van de mannen in het park ‘zwart’ zijn. Wel geeft hij toe dat er ook een paar mensen drugs gebruiken in het park en dat er ook dealers komen.

Op de beschuldiging van racisme sprong een dame, als door een wesp gestoken, uit haar stoel en beende verontwaardigd roepend dat ze zich niet voor racist liet uitmaken richting de uitgang. Haar zagen we helaas niet meer terug.

Het debat ging door, met voorstanders en tegenstanders. Een oude dame van 80+ gaf aan nooit last te hebben van het park en graag een praatje te maken, een luidkeels orerende meneer verklaarde dat het ‘goede jongens’ zijn die hij ziet in het park.

Voor anderen was de maat vol. “Het duurt nu al 14 jaar en er is nog steeds geen oplossing, het zit mij tot hier. Mijn kinderen mogen van mij niet in het park komen” sprak een mevrouw. “Bij ons poepen ze in de tuin” voegde een andere buur daaraan toe. Volgens de gemeente bestaat de harde kern in het park maar uit ongeveer tien personen.

RadioOrkaan

Voor de Radio Orkaan podcast nam ik, samen met Katja Zwart, een sfeerverslag op dat nu is te beluisteren in je podcast app, Spotify of op onze Orkaan Soundcloud pagina. Hierin het verhaal van verschillende mensen uit de buurt zoals de eerder genoemde Sonny die vaak in het park te vinden is en de 30 jarige Joella die zich als jonge vrouw ’s avonds onveilig voelt in het park.

Vervolg

Graag maak ik hier een vervolgserie van. Daarvoor zou ik willen praten met meer mensen over de situatie in het park. Wilt u hier een bijdrage aan leveren, neem contact op met de Orkaan: info@deorkaan.nl

Bewoners worden opgeroepen zich aan te melden voor vervolggesprekken om zo mee te denken over de toekomst van het park. Ook lezers van dit artikel die willen meepraten kunnen zich melden bij de gemeente.


Advertentie

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Erik Stadt

  Hoop dat Hamming weet de er een Brijder stichting in Zaandam zit. Voordat er weer vele euro’s onnodig uitgegeven worden.

 • Petra Lodewijk

  Nou van mij mag de bezem er doorheen. Vorig jaar riep ik een jongen terug ( later hoorde ik dat hij bij de groep hoorde in ’t Veldpark) die een leeg plastic flesje water op straat gooide. Ik kon de K krijgen en was een KK wijf en ga zo maar door. Ook bedreigde hij mij maar ik liet mij niet wegjagen door zo’n blaag. Sonny kan van alles goed praten, maar dit gedrag kan gewoon niet, ook niet het vervuilen van het park en lawaaioverlast. En hij hoeft ook niet komen met “ach die jongen heeft een moeilijke jeugd gehad”, die vlieger gaat bij mij niet op. Ben alleen bang dat het probleem zich verplaatst, met alle overlast en gevolgen van dien. Als ze nou een plek krijgen waar niemand last van ze hebben en dat er structureel wordt opgelet dat ze omgeving netjes houden heb ik er wel vrede mee.

  • Sonny Plein

   Beste mevrouw Lodewijk,

   Ik vind het erg jammer dat u zolang met een verkeerd idee over mij hebt rondgelopen. Ik kan mij niet herinneren dat ik het voor iemand die onnodig of uitgemakzucht het park vervuild op heb genomen. En zeker niet met ach die jongen heeft een moeilijke jeugd gehad. Heeft u zich wel afgevraagd wie het park schoonhoudt, Hoe lang is het geleden dat mensen namens de gemeente de boel hebben schoongemaakt. Het is een select groep die het al jaren doet en reken maar dat zij de vervuilers op aanspreken. u weet niet hoe vaak wij het gemeentebestuur en de politie verzocht om de mensen die het voor de rest verpesten een parkverbod te geven. Als het gemeentebestuur weigert een lik op stuk beleid te voeren tegen de overlastbezorgers, kunnen wij als normale daar niets aan doen. Het is niet fair als iedereen de schuld krijgt terwijl het steeds weer de zelfde zijn die hun blikjes weigeren op te ruimen. Het zijn ook de zelfde die hun muziek keihard aan hebben staan. Als het gemeentebestuur in het verleden haar werk goed had gedaan, waren de normale zwarte parkbezoekers nooit sociaal dakloos geweest. Velen zoals u weten niet dat de schuld van onze aanwezigheid in het park bij de politiek gezocht moet worden. Zij hebben lopen knoeien en niet wij.

   Met vriendelijke groeten

   Sonny

 • Simone Ronchetti

  “Bewoners worden opgeroepen zich aan te melden voor vervolggesprekken om zo mee te denken over de toekomst van het park. Ook lezers van dit artikel die willen meepraten kunnen zich melden bij de gemeente.”
  Waar kunnen mensen zich aanmelden?

  • Edwin Kleiss

   Dag Simone, goed dat je dat opmerkt.

   Mensen die mij willen benaderen om hun verhaal te doen over het Veldpark kunnen mailen naar info@deorkaan.nl (verder kennen wij elkaar dus weet je me ook wel prive te bereiken).

   Aanmelden bij de gemeente kan denk ik het beste via het telefoonnummer 14075 en dan even vragen bij wie je moet zijn.

   Op de avond zelf was er wel een intekenlijst voor bewoners maar er is geen mailadres genoemd.

   • Simone Ronchetti

    Oke, duidelijk. Geen gemeente mailadres 😊

    • Alice Hornick

     Dag Simone, omwonenden van het Veldpark die mee willen denken of ideeën hebben over de verbetering van de situatie in het park, kunnen zich melden bij de wijkmanager. Stuur een mail naar wijkmanagement@zaanstad.nl en je komt op de lijst.
     Vriendelijke groeten, Alice Hornick (communicatieadviseur gemeente Zaanstad).

 • Ria van Lammeren

  Het park is van alle inwoners van de Zaanstreek(en natuurlijk ook daarbuiten)en niet van één groep mensen die blijkbaar nergens anders naar toe kunnen.
  Wat mij stoort is de troep die er gemaakt wordt,maar nog erger is,ik zie dat er drugs worden verkocht.
  Is er na al die jaren geen oplossing voor dit probleem,kom op gemeente Zaanstad,doe er is iets aan.

 • Cor Frederiks

  Er is een zaak van doorschuiven, aanspreken(niet aanpakken), elkaar de zwarte Piet doorschuiven enz.getver de slapheid druipt er weer eens van af. Burgemeester kom ook eens in actie., (en als er een fotograaf cq journalist bij is neem dan Uw vrouw mee dan kan ze weer op de foto)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *