We ontvingen een persbericht van Sabrina, Media-adviseur/woordvoerder van Corporate Communicatie van Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Daarin meldt ze dat Douwe Bob op vrijdag 6 oktober live op Radio 5 een lied ten gehore zal brengen dat hij schreef op basis van een gedicht van een gevangene. 

Niet direct nieuwswaardig misschien en eigenlijk houden we er niet van om persberichten te kopiëren en plakken, maar deze kop wilden we niet laten schieten. Daarom bij hoge uitzondering: een persbericht 1:1


Gedetineerden ervaren live radio-uitzending met Douwe Bob in JC Zaanstad

Zaanstad – 4 oktober 2023 – Op vrijdag 6 oktober is het jaarlijkse Exodus Concert te horen in het KRO-NCRV programma Volgspot op NPO Radio 5. De uitzending komt voort uit een gedichtenwedstrijd waarvoor gedetineerden een eigen gedicht konden insturen. Het winnende gedicht wordt tijdens de uitzending vanuit Justitieel Complex Zaanstad gezongen door de bekende Nederlandse zanger Douwe Bob.

Gevoelens uiten

Met de gedichtenwedstrijd en radio-uitzending wil de organisatie gedetineerden uitdagen om op creatieve wijze uiting te geven aan hun gevoelens. Dit levert hen zelfreflectie en zelfvertrouwen op. Het kunnen praten en schrijven over tegenslagen en kunnen reflecteren op het leven is van belang om na detentie op een succesvolle wijze terug te keren in de samenleving.  

Gedichtenwedstrijd en het concert 

Het thema van deze editie van de gedichtenwedstrijd is: ‘Ik ben…’ Gedetineerden uit alle penitentiaire inrichtingen in Nederland kunnen meedoen aan de wedstrijd. Dit jaar zijn er maar liefst 108 inzendingen ingestuurd. Uit deze inzendingen zijn drie genomineerden gekozen en daaruit kiest een bekende artiest, dit jaar niemand minder dan Douwe Bob, het winnende gedicht. Hij maakt van het gedicht een lied en zingt dit tijdens de live radio-uitzending in JC Zaanstad. Het concert, dit jaar voor de dertiende keer georganiseerd, is een samenwerking tussen Ark Mission, Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), KRO-NCRV en Stichting Exodus Nederland. 

Inhoudelijk programma 

Een aantal gedetineerden uit JC Zaanstad mogen bij de live-uitzending aanwezig zijn. Naast het optreden van Douwe Bob vinden er meerdere interessante interviews plaats. Er wordt onder andere gesproken met gedetineerden over opleidingsmogelijkheden binnen de PI, zoals een barbiers- en een matrozenopleiding. Ook wordt er aandacht besteed aan het eerste Lentekamp dat in mei ook in JC Zaanstad plaatsvond. Stichting Exodus Nederland zorgt er tijdens dit kamp voor dat gedetineerden meer tijd kunnen doorbrengen met hun kind(eren). Verder gaan we in gesprek met Minchenu Maduro, zij geeft al jarenlang trainingen aan gedetineerden over onder andere vrouwen en respect. 

Tot slot maakt KRO-NCRV presentator Hijlco Span, die de hele uitzending presenteert, het winnende gedicht bekend. Douwe Bob zingt vervolgens zijn muzikale vertolking hiervan. 

Het concert wordt uitgezonden op vrijdag 6 oktober tussen 20.00-22.00 uur tijdens het programma Volgspot van KRO-NCRV op NPO Radio 5.

Inleiding: Merel Kan, persbericht: van Sabrina, Media-adviseur/woordvoerder van Corporate Communicatie van Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, foto’s: Winand Stut.