Op dinsdag 5 maart heeft de politie drie mannen aangehouden die verdacht worden van deelname aan een criminele organisatie. De verdachten zouden drugs en telefoons met ‘luchtpost’ op bestelling hebben afgeleverd in verschillende penitentiaire inrichtingen (PI’s), waaronder het Justitieel Complex Zaanstad in Westzaan.

Nadat bij de politie informatie is binnengekomen dat goederen op bestelling via drones worden geleverd aan gedetineerden komt de zaak aan het licht. De Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) doet onder het gezag van het Landelijk Parket onderzoek. Daaruit blijkt dat er vanaf 2021 meerdere keren is gevlogen bij PI’s in Westzaan, Lelystad en Veenhuizen. Ook in het buitenland zou op deze manier zijn geopereerd.

Bij veel van deze ‘droppings’ ziet de beveiliging van de PI tijdig wat er gebeurt, waardoor de poging op niet uitloopt. Toch slaagden de verdachten erin om ook succesvol goederen te leveren. ‘Zij wisten een telefoon zelfs zo gericht te bezorgen, dat een gedetineerde deze zo door het raam van zijn cel kon aanpakken.’

De drie verdachten die zijn aangehouden komen uit Amsterdam, Schiedam en Rijsenhout. In hun woningen heeft de politie drones en onderdelen van drones aangetroffen en verdovende middelen. Deze goederen zijn in beslag genomen.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: Politie.nl, Foto: De Orkaan Archief