Vandaag – 12 maart – heeft de politie zes minderjarige jongens buiten heterdaad aangehouden (na een bevel van de officier van justitie) voor geweldsdelicten gepleegd afgelopen januari. De aanhoudingen volgen op een reeks eerdere aanhoudingen. De laatste maanden zijn er bijna 50 aanhoudingen geweest.

Op maandag 15 januari werden een 42-jarige man uit Alkmaar en een minderjarige jongen uit Zaanstad mishandeld door een grote groep jongeren aan de Peperstraat in Zaandam. Bij deze mishandeling zijn de slachtoffers meerdere keren geslagen en geschopt. Na onderzoek heeft de politie voor dit geweldsincident zes verdachten kunnen identificeren. Het gaat om jongens tussen de 13 en 17 jaar afkomstig uit de gemeenten Zaanstad en Wormerland. Hun rol bij de mishandeling wordt verder onderzocht.

Later die maand, op donderdag 25 januari, werd een 20-jarige jongen uit de gemeente Edam-Volendam naar aanleiding van een conflict mishandeld op de Cypressehout in Zaandam. Er vond een gevecht plaats met meerdere personen, waarbij het slachtoffer ook met een fles op het hoofd werd geslagen. Het slachtoffer moest voor behandeling naar het ziekenhuis. In dit onderzoek heeft de politie een 16-jarige jongen uit de gemeente Zaanstad aangehouden. Ook hij zit nog vast en zijn rol wordt verder onderzocht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Tijdens een huiszoeking bij de verdachte werd een vuurwapen en een elektrische fiets, afkomstig van diefstal, aangetroffen. Zowel het vuurwapen als de gestolen fiets zijn in beslag genomen.

Teamchef Sherwin Tjin-Asjoe (Basisteam Zaanstad): ‘

Binnen Zaanstad zien we de laatste maanden een zorgwekkende toename van geweldsdelicten plaatsvinden, waarbij groepen minderjarige jongeren betrokken zijn. Het betreffen zware mishandelingen, openlijke geweldplegingen en berovingen. Deze groep hebben we inmiddels scherp in beeld en onze aanpak lijkt dan nu zijn vruchten af te werpen. Niet alleen omdat het onze taak is, we willen laten zien dat het gedrag dat deze jongeren vertonen niet normaal is. Door deze problematiek stevig aan te pakken, willen we dit gedrag duidelijk begrenzen en de geweldsspiraal doorbreken. Hierbij besef ik mij dat er meer nodig is dan alleen onze aanhoudingen.

Naast de geweldsdelicten die door de politie worden toegelicht schreven we onder andere over straatroven, steekpartijen, explosies en andere geweldsincidenten.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: Politie.nl, Foto: