Naast het Justitieel Complex Zaanstad (Zaanbajes) aan de Smeet in Westzaan wordt de nieuwe huisvesting voor de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) gebouwd. DV&O is een landelijke dienst van Dienst Justitiële Inrichtingen en verzorgt onder andere het vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen.

In het voorjaar van 2023 is begonnen met de bouw, de laatste heiwerkzaamheden zijn in oktober geweest. Aanvankelijk zou de opleving deze maand zijn, maar dat is niet gered.

Het gebouw heeft een oppervlakte van zo’n 7.650 m². In één deel komen “kantoor- en vergaderfuncties, opleidingsruimten, oefenruimten en ruimte voor executieven” (de ‘bazen’ volgens ons) en daarnaast komt een garage voor voertuigen (‘boevenwagens?’).

De Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) verzorgt met busjes het vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen, verleent daarnaast assistentie bij calamiteiten in (justitiële) inrichtingen en detacheert beveiligingsmedewerkers ter ondersteuning van organisaties die aan het ministerie van Veiligheid en Justitie gelieerd zijn.

Door Piet Bakker. Bronnen: websites Hoogtij, DJI en Nieuwbouw DVO/Binx (aannemer). Foto’s: De Orkaan. Impressies van website Binx.