En zo stond Zaanstad (Zaandam) weer op de kaart. Maar niet zoals we dat graag zien.

Bij de anti-vaccinatie-demonstratie van ‘Police for Freedom’ vorige week zaterdag in Rotterdam werd een bord rondgedragen met “Fema Kamp Zaandam = Westerbork 2.0”.

Eigenlijk nieuws dat we het liefste zouden negeren, maar de foto’s en reacties daarop blijven rondgaan op sociale media en op de websites van de doorgewinterde complotdenkers. Ook door Zaanse politici is op de actie gereageerd. Toch maar even de actie en de achtergrond.

De demonstratie in Rotterdam werd georganiseerd door Police for Freedom (“voor behoud van onze grondrechten”), ook Viruswaarheid en Willem Engel waren aanwezig. De demonstratie was tegen het vaccinatiebeleid van de Nederlandse overheid (‘apartheid’ volgens de meegevoerde borden) en voor steun aan Limburg (!). De toonzetting varieerde van gezellig (free hugs) tot agressief (“GGD = Gemeentelijke Genocide Dienst”). Maar de Fema-actievoerders gingen daar nog eens overheen. (artikel gaat door onder foto)

Anne Frank

“Fema Kamp Zaandam = Westerbork 2.0” werd meegedragen door actievoerders die demonstreerden in concentratiekampuniform, complet met jodenster (met ‘2021’). Dat waren niet de enige verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog. “Arbeit macht frei” – het motto dat boven de ingang van concentratiekampen stond, stond op een ander bord, evenals “Wir haben es nicht gewußt”. Daarnaast: “Wie wordt de nieuwe Anne Frank” en “Ongevaccineerde verstoppen we in het Achterhuis.” De verwijzing naar de Zaanbajes (JC Zaanstad) zat ook in “Concentratie Quarantaine Kamp”. (artikel gaat door onder foto)

Waar gaat dat over?

De nieuwe gevangenis in Zaanstad (niet in Zaandam, maar op het grondgebied van de voormalige gemeente Westzaan) wordt vanaf de start al in verband gebracht met de Amerikaanse overheidsinstantie Fema. In de reacties op een Orkaan-artikel uit 2016 over de gevangenis (Justitieel Complex) wordt de connectie al gelegd. De Federal Emergency Management Agency (Fema) is een Amerikaanse federale hulporganisatie die bij rampen op moet treden maar door een klein clubje Amerikaanse complotdenkers als agentschap van boosaardige krachten wordt gezien (de federale overheid is vaak de gebeten hond bij deze clubs). Het zouden in feite uitroeiingskampen zijn, compleet met martelkamers, gaskamers en guillotines. Daar is overigens nooit een spoortje bewijs voor gevonden, maar dat zegt de complotdenkers niets. Juist het ontbreken van bewijs bewijst dat het waar is natuurlijk.

Anti-vaxxers

In Nederland slaagden complotdenkers erin om de nieuwe high-tech gevangenis in Zaanstad af te schilderen als het eerste Europese Fema-kamp. Het nieuws werd gedeeld via sociale media en op complot-websites als De Ware Wereld en de Dutch Defense League. Dit nogal bizarre complot sloeg in Nederland niet erg aan.

Tot vorige week zaterdag dus. De kleine groep Nederlandse Fema-complotters had het lumineuze idee om mee te liften met de anti-vaxxers en op die manier een graantje mee te pikken van de publiciteit die de demonstratie ten deel zou vallen. Met succes dus.

Reacties op de actie waren overigens bijna allemaal zeer negatief, alhoewel de actievoerders ook steun kregen (“mooi statement”).

Lees hier een uitgebreide analyse over het Fema-nepnieuws van de DPA Factchecking.