Buiten-Reïntegratiecentrum in Zaanstad

Zaanstad krijgt een Buiten-Reïntegratiecentrum (RIC) voor gedetineerden die de Zaanbajes (Justitieel Centrum Zaanstad) verlaten en hier willen blijven wonen.

Met vrijwilligers zullen ex-gedetineerden die in Zaanstad en omgeving blijven, begeleid worden.

Op 7 november is de feestelijke opening van het Zaanse Buiten-Ric aan de Penningweg 41 in Zaandam. Burgemeester Hamming en de directeur van JC Zaanstad zullen het woord voeren.

Volgens de Stichting SurAnt uit Flevoland, de exploitant van het nieuwe centrum, is de gevangenis sinds een half jaar vol, er verblijven bijna 1000 man in de modernste gevangenis van Nederland.

“Wij verwachten dat een deel van de mannen na vrijlating in de stad en omgeving zullen blijven. Om deze toekomstige negatieve druk te voorkomen hebben we gemeend dat het hebben van een Buiten-RIC kan helpen om de re-integratie te versoepelen. We ondersteunen hier met vrijwilligers ex-gedetineerden die terugkeren naar de gemeente. Het Buiten-RIC is een centraal meldpunt met een fysieke locatie in de stad waar iedereen die met justitie in aanraking is geweest terecht kan voor ondersteuning. Wij ondersteunen de ex-gedetineerden op het gebied van wonen, werk, inkomen, schulden, zorg en persoonlijke zaken.”

Volgens de woordvoerder van burgemeester Hamming van Zaanstad is het niet zo dat ex-gedetineerden gesteund worden met het zoeken naar een huis in Zaanstad:

“iedereen moet zich aanmelden via Woningnet, en de toewijzing verloopt via de corporaties, daar gaat de gemeente niet over.”


Bronnen: persbericht SurAnt, reactie woordvoerder burgemeester Hamming

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *