Draaiorgeldrama Oostzaan

‘Ik heb er geen woorden voor. Laten we eens een beetje lief zijn voor elkaar, dit is geen evenement voor tienduizend man in het Twiske: we huurden een orgeltje om voor mijn jarige moeder te spelen op eigen terrein!’

Karin Schurer uit Oostzaan heeft op haar Facebookprofiel de hashtag #stayhome en ze is als de dood voor het coronavirus. Voor haar jarige moeder (75!) die een moeilijke tijd doormaakt en heeft ze samen met haar broer een feestelijke verrassing bedacht.

Op het pleintje achter het huis van haar moeder, komt een half uur lang een draaiorgeltje spelen. Daar hebben ze expres vooraf geen ruchtbaarheid aan gegeven om het klein te houden.

Kort voordat de orgelman zou komen, belt hij Karin op: hij was gewaarschuwd door twee Boa’s dat hij niet op de openbare weg zou mogen spelen. Geen probleem denken Karin en Mark: het pleintje is privéterrein.

Als het orgeltje begint te spelen is het feest (na het filmpje typen we verder):

Op afstand van elkaar geniet de familie van de muziek, totdat de twee Boa’s het pleintje weten te vinden. Mark vertelt:

‘Ze maakten er meteen op autoritaire wijze een einde aan. Moeder in tranen. Mijn zus in discussie, en de emoties liepen op. Vrij snel kwamen er twee politiemannen bij, en ook de kinderen voelde onrecht en waren in tranen.’

Er werd gemeld dat er in overleg met burgemeester Meerhof gehandhaafd en bekeurd werd. Niet in verband met een samenscholingsverbod, maar omdat er geen vergunning was aangevraagd voor ‘het evenement’.

De woordvoerder van de gemeente meldt te begrijpen dat het een vervelend verhaal is, maar:

‘Meneer is in eerste instantie aangetroffen op de Lishof, daarna is hij doorgegaan naar de Draaikolk, daar stond hij geld op te halen. Hij heeft toen een officiële aanzegging gekregen. Hij heeft toen door de Boa het aanbod gekregen om telefonisch contact te zoeken om alsnog de vergunning in orde te maken. Dat heeft hij geweigerd.’

Later werd hij aangetroffen op het privéterrein, maar in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) maakt dat niet uit:

‘Je maakt geluid en omliggende huizen gaan al dan niet ongewenst luisteren naar muziek. In het kader van de APV hoor je een melding te hebben gedaan en toestemming te hebben. De bekeuring wordt uitgeschreven op basis van die APV.’

Update 12:55 uur:

Zojuist werden we gebeld door de orgelman. zonder in welles-nietes terecht te willen komen nemen we zijn reactie op:

Zico van Pareen van Amsterdammertje Draaiorgelverhuur stelt dat hij pertinent niet bij De Lishof is geweest. Van Pareen speelde tot 12:30 uur in Amsterdam, en hij was om 15:00 uur ingehuurd bij de jarige. Hij vertelt:

‘Om een uur of twee was ik al in Oostzaan. Bij een gesloten snackbar, ben ik op een bankje gaan zitten om te wachten tot het 15:00 uur was. Er kwam een dame naar me toe die vroeg of ik in het wijkje tegenover de Avia wat zou willen spelen, want er woonde iemand die gek is van draaiorgels. Ze gaf me er dertig euro voor, ik wilde dus verder geen geld ophalen, maar er kwamen mensen naar me toe die wat muntjes wilden geven.’

De twee Boa’s zouden op dat moment naar hem toe zijn gekomen om hem officieel te waarschuwen:

‘Ik vertelde hen dat ik nog op een verjaardag zou spelen, zij vertelden dat dat niet op de openbare weg zou mogen. Daarop heb ik Karin gebeld om te overleggen. Het pleintje zou privéterrein zijn, waardoor ik toch kon spelen. Ik durf mijn draaiorgel erop te zetten, en dat is mijn alles, dat hij geen woord heeft gezegd over terplekke een vergunning aanvragen. Ik steek er mijn vingers voor in het vuur. En ik was niet bij de Lishof. Ik wil graag dat u de Lishof belt om dat te controleren.’

We hebben De Lishof gebeld en daar werd bevestigd dat ze geen draaiorgel hebben gezien. Wel hadden ze gisteren een optreden van twee zangeressen.

 

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Zucht…..

 • Ben van Roode

  Gelukkig een ramp voorkomen…….

 • Jan Bosman

  Deze BOA’s moeten zich diep schamen! Brengt die orgeldraaier gezelligheid voor de buurt in barre tijden en dan krijg je dit. Onze burgemeester moet maar even snel excuus aanbieden voor deze situatie. De zelfde orgeldraaier heeft in Almere Haven voor mijn schoonmoeder gedraaid en het hele verzorgingstehuis met verpleging plus het bejaardentehuis aan de overkant. En dat alles voor een echt vriendenprijsje!!! Het was gelukkig openbare weg zodat iedereen kon meegenieten.

 • Hans Krist

  Mijn buurman in Almere-Haven ,dus de orgelman, gaat met zijn orgel het hele land door,om met name oudere mensen in eenzaamheid/ziekte verjaardagen op te fleuren.
  Nergens geen tegenstand ,boa’s politie agenten met de duim omhoog.
  Oostzaan schaam je diep ,biedje excuus aan de orgelman zoniet, je Gemeente zal hier een zwaar negatief litteken aan overhouden en zeker de boa die valsheid in geschrifte pleegt.
  Heb reeds de media,SBS6,hierover geïnformeerd.

 • L.Dirksen

  Wat hebben we toch een bokkenschieters in Oostzaan. Eerst een sportpark op niets af sluiten wegens vermeende gevaarlijke situaties. Gelukkig werd de schutter door de rechter tot drie keer toe zelf afgeschoten. En nu dit weer. Trad men maar ook maar zo op tegen echt overlast gevende situaties. Maar daar heeft men geen tijd voor (lees: durft niet) want de corona heeft voorrang. Welke voorrang is nu wel duidelijk: Keihard aanpakken die zieke, zwakke en aardige Oostzaners. Dat zal ze leren!

 • Erik de Ruijter

  Zo ziet een totalitaire politiestaat er uit.

 • Dick Marinus Sr

  Een amu-ziek optreden van de hulpsheriffs……

 • Deze 2 BOA’s moeten zich doodschamen en je moet er toch niet aan denken dat deze ook nog een wapenstok en pepperspray zouden mogen dragen??
  Deze bekeuring moet de prullebak in en als dit niet gebeurd wil ik wel 25 euro mee betalen aan deze kanjer. Laat me maar weten waar naar toe?

 • Jaap Meeuwsen

  Ik wil de handhavers echt niet afvallen hoor maar
  Verdere maatregelen Veldpark niet nodig
  Illegaal gestort afval stapelt zich op
  Racen met boten door de natuurgebieden

  Maar dat valt natuurlijk in het niet bij dit soort zware overtredingen.
  Zomaar draaiorgel gaan spelen ? Dat kan natuurlijk niet.
  Stel je voor dat iedereen dat gaat doen, dan wordt het een chaos toch ?

  • Jan van den Broek

   Jaap, hier maak je er een beetje een grote hoop van; ik denk dat het In ’t Veldpark buiten het werkterrein van de Oostzaanse Boa’s valt.

  • Marwan Fouwels

   Op eigen terein mag je tot 10 uur s’avonds doen wat je wil dus hoezo overal zomaar gaan spelen? Ik ben zelf draaiorgelman en herken dit wel maar mensen moeten is nagaan wat overlast is en wat amusement brengen is!

 • Erik Esteie

  Dit willen we toch in het “nieuwe normaal” ?

  Dus niet zeuren dat bepaalde dingen echt niet meer kunnen

  Regels zijn regels en evenementen zijn tot nader order verboten

  Wen er alvast maar aan dat dit soort dingen echt niet meer kunnen in de komende 4 a 5 jaar

 • Jan Corver

  Het was toch in CORONA tijd “Mensen, help elkander” Die BOA’s moeten zich schamen. Valt mij nog mee dat niet meer stampij hebben gemaakt en bij de overheid weer gingen klagen over dat ze Pepperspray willen.
  De Gemeente is ook lekker coulant in deze trieste dagen… en ze doen hun best om het nog triester te maken, zo blijkt. Schaam jullie Oostzaner overheid.

 • L.Dirksen

  Willen we het nieuwe normaal echt? Volgens mij is het per decreet afgekondigd door, ja door wie eigenlijk?

  Zolang we gewoon normaal doen lijkt alles netjes te verlopen. Gister zag ik in Nieuwsuur een reportage uit Twente waar men met accordeon op de openbare weg bejaardenhuizen enig vermaak schenkt. Dat is nabuurplicht, dat is normaal. Gewoonterecht, zeg maar. Niks vergunningsplichtigs an.

  Of is het nieuwe normaal datgene dat in Oostzaan plaatsvindt? Net zolang zoeken en wroeten tot je iets vindt dat gezelligheid en naastenliefde strafbaar maakt. Wat een drukte op niets af. Bromsnorren, echte agenten een burgemeester voeren klein overleg om een orgel. Ja ,voor je het weet staan er tien ! Het lijkt Swiebertje wel. Had een oordeel gevraagd aan Saartje…….

 • Jaap Meeuwsen

  Het nieuwe normaal is een nieuw modewoord dat uitgevonden is door onze overheid en heeft niets met de werkelijkheid te maken, of kan de regering een jaar vooruitkijken ? Dacht het niet, hebben ze nooit gekund en zeker niet op dit gebied.
  Ook de anderhalvemetersamenleving is niet geschikt voor mensen, voor elk levend wezen trouwens niet.
  Dat is geen leven en ook onnodig wanneer dit allemaal voorbij is en dat is voorbij binnen een redelijk afzienbare termijn, daar zijn steeds meer wetenschappers, virologen enz wereldwijd het steeds meer over eens.
  En waarom ook niet, is altijd zo gegaan en zal zich ook nu weer op die manier ontwikkelen.
  Doemdenken en angstzaaien is nu eenmaal een heel slecht middel.

 • Gre Luttik

  B.O.A.= bavianen op apenrots?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *