Dwars door de Zaanstreek tegen Cultuurcluster

Vanaf de Groote Weiver, via de Lorzie, Koogerpark, Honigfabriek en Bullekerk trekt op zaterdag 16 juni een bonte stoet tegenstanders van het Cultuurcluster door de Zaanstreek om mensen op te roepen bij het referendum van 20 juni ’tegen’ te stemmen met de leus “VÓÓR cultuur, TÉGEN cluster”.

De “culturele karavaan” eindigt bij de beoogde nieuwe locatie voor het “beoogde cultuurpaleis” bij het station Zaandam. Om 16:00 is er stop bij het debat in de Bullekerk.

Initiatiefnemer Jan Hekman (Groote Weiver, Rosa) die de tocht echter op ‘persoonlijke titel’ zegt te organiseren, samen met zijn zoon Danne (ook op de lijst bij Rosa), zegt in het persbericht:

“Natuurlijk zijn wij niet tegen een poppodium. Maar wel tegen een peperduur cluster op een onhandig punt. Zaanstad heeft fantastische gebouwen, deels monumentaal, waar een te gek podium kan worden gemaakt Zeker voor het podium van max. 600 personen dat nu in de planning staat!”

Naast verschillende culturele instellingen sluiten ook Vinyl Voodoo, de KultuurKlutsers, The Creative Factory en “tal van artiesten” zich aan bij de cultuurkaravaan.

De Zaanse Cultuur Manifestatie begint bij cultuurpodium De Groote Weiver in Zaanstreek Noord om 11:00 uur en eindigt om 18:00 uur bij het beoogde cultuurcluster terrein. Actuele informatie over de route, deelnemers en culturele stops is te vinden op het facebookevent De Zaanse Cultuur Manifestatie.

Hieronder route met de stops:

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Erik Esteie

  Sinds gisteren ben ik een aantal posters van het ja kamp tegen gekomen en volgens mij neemt het ja kamp de boel een beetje in het ootje.

  https://esteie.nl/2018/06/05/dinsdag-5-juni-2018-cultuurcluster/

  Als ik het goed begrijp dan zouden er, als het cluster er mocht komen, top artiesten naar Zaanstad komen, waaronder de Rolling Stones, Beyonce en(niet op de foto) Metallica.

  Nu kan ik mij vergissen hoor maar volgens mij passen er geen tienduizenden bezoekers in het cluster, of wordt het cluster iets groter dan de huidige plannen?

  Het tweede wat me opvalt op de poster is dit

  Geen cultuurcluster = Geen poppodium

  Hoezo betekent het niet doorgaan van de plannen voor het cluster dat er geen poppodium zou (kunnen)komen?

  Als het cluster niet doorgaat dan kan de politiek namelijk nog steeds besluiten om ergens een poppodium te realiseren. Het een sluit het andere namelijk niet uit…

  Mocht iemand nog een locatie zoeken voor een eventueel poppodium met iets minder capaciteit dan de Arena dan weet ik nog wel een aantal plekken

 • jan de bruin

  beste vincent echt zielig zo een demagogische nepcampagne!! Ga eerst maar eens een zaaltje van 400 mensen vullen met een programma dat kan opboksen tegen de melkweg en paradiso. Kultuurklutser is voor een giede plek voor het poppodium maar niet op de duurste M2 van zaanstad!! Ga nog eens praten met de eigenaren van het vml. postkantoor in Wormerveer en blijf daar de komende jaren zitten in het hart van Zaanstad!
  GA 20 JUNI STEMMEN EN STEM TEGEN HET CULTUURCLUSTER!!

  • Het postkantoor in Wormerveer is straks wellicht nodig voor de Groote Weiver.
   Zaandam heeft net zo hard een volwaardig poppodium nodig! Maar inderdaad niet in een zwaar verliesgevend cult(d)uurcluster…
   By the way, er zijn inmiddels naar mijn weten (en misschien zelfs na mijn advies) niet 400, maar 600 plaatsen gepland. Pas vanaf 450 komt een poppodium namelijk in aanmerking voor de A-status wat gunstiger is voor de (hier nog altijd tekortschietende) subsidie.

 • Brigitte Berkhout

  Jammer dat De Kade gesloten is ,want dat was een goed poppodium Maar genoeg (bestaande ) panden om cultuur te bedrijven
  Hembrugterrein bijvoorbeeld
  Deze cultuurcluster zou dan van geleend geld betaald moeten worden en Zaanstad staat al in de schulden
  Dan mogen we meer belasting gaan betalen ,als de cultuurcluster doorgaat wat ik niet hoop en waar ik ook fel op tegen ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *