Voor het aanbieden van een exemplaar van mijn boek De Meidoornstraat reisde ik afgelopen weekend naar Stiens in Friesland. Daar woont Trien Onrust, de alleroudste die ik voor het boek heb geïnterviewd: zij is vorige maand 103 jaar geworden. 

Ik interviewde Trien Kossen-Onrust toen ze op bezoek was bij haar dochter Iet ter Braak, die op Marken woont. Dat was in september 2017, ze was net de vorige maand honderd jaar geworden. Ik was stomverbaasd over haar geweldige geheugen. Haar ogen en haar gehoor begonnen haar in de steek te laten, aan haar hersens mankeerde helemaal niets. 

We praatten uren lang. Ze vertelde hoe ze van haar vader, die een melkinrichting had aan het Rustenburg in Zaandam, moest zorgen voor de nieuwe winkel die hij voor zijn zoon Klaas had gekocht aan de Wilgenstraat. Dat was in 1939; Klaas zelf was gemobiliseerd. Hoe Trien dat deed, is een bijzonder verhaal dat nu, tachtig jaar later, haast niet te geloven is. Pas nadat Nederland in de meidagen van 1940 had gecapituleerd voor de Duitsers, keerde Klaas terug naar Zaandam.

Trien vond het heerlijk om over vroeger te praten en ze wist zich nog allerlei details over de winkel te herinneren. 

Haar broer Klaas was een van de belangrijkste figuren uit het sociale leven van de wijk. Hij bezorgde vrijwel huis-aan-huis in de Wilgenstraat, de Meidoornstraat, de Acaciastraat, de Lijsterbesstraat en de Abeelstraat. Zelf werd helaas hij niet ouder dan 68 jaar. 

Ruim drie jaar zitten tussen het gesprek met Trien en de publicatie van het boek. Dat ik een exemplaar zou mogen aanbieden aan deze vrouw van 103 jaar, mag een groot wonder heten. 

Het laatste jaar is voor Trien erg zwaar geweest. Als jong meisje verloor zij haar moeder aan de Spaanse griep. Dat ze nu als hoogbejaarde in beperkingen moet leven als gevolg van die andere pandemie, de corona, is een bittere pil.

Ze vond het geweldig het boek eindelijk in handen te houden. Ik las haar een paar pagina’s voor uit het boek. Ze luisterde intensief mee en bestelde meteen twee exemplaren. “Een sinterklaascadeautje voor mijn dochters.” Ontroerd nam ik afscheid.

De melkinrichting van Onrust op de hoek Wilgenstraat/Meidoornstraat. Trien Onrust staat in de geopende winkeldeur, onder de markies. De ijsventer is hoogstwaarschijnlijk Gerrit Koster uit de Lijsterbesstraat. Begin jaren veertig.

Martin Rep laat ‘De Meidoornstraat’ zien aan Trien Kossen-Onrust. Maar ze kan pas echt meeleven als ze eruit wordt voorgelezen.

Winnaar

Onder de inzenders van de foto’s van de bonte Puch-stoet hebben we een winnaar uit de hoge hoed getoverd: Diane van Zanten wint een exemplaar van ‘De Meidoornstraat’. Zij zal het boek zsm ontvangen.

Diane van Zanten