Eén op de vijf kinderen heeft geen computer thuis, en dat is tegenwoordig een probleem omdat oefeningen en werkstukken maken op een laptop dan onmogelijk wordt.

Voor kinderen in gezinnen die zelf geen computer kunnen betalen en buiten andere regelingen vallen, kan Edu-PC een laptop regelen. Het Amstelveense bedrijf heeft sinds kort een vestiging aan de Savornin Lohmanstraat in Zaandam. Ze verstrekken ‘circulaire’ (tweedehands opgeknapte) Chromebook laptops aan leerlingen van het basisonderwijs.

Meerdere scholen van Agora, Sioz en Zaan Primair hebben al aanvragen gedaan, tientallen kinderen hebben al een laptop gehad. Onlangs werden er laptops overhandigd aan leerlingen van ICBS ’t Zaanplein, RKBS Paus Joannes en IBS De Horizon. De distributie van laptops loopt via contactpersonen in het primair onderwijs.

Edwin Hortensius van Edu-PC zegt in het persbericht van zijn bedrijf: “met de laptops, voorzien van Chrome OS Flex-omgeving van Google, kunnen de kinderen tekstverwerken, veilig browsen en zijn diverse tools direct beschikbaar.”

De laptops worden verwerkt door ‘ICT vanaf Morgen’ een leer-werkbedrijf met vestigingen in Zaandam en Alkmaar. “Zij bieden jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een veilige werkomgeving. Jongeren kunnen bij deze social enterprise werken, werkritme opbouwen en zich verder ontwikkelen. Zo worden ze begeleid richting de arbeidsmarkt of naar een vervolgopleiding.”

ICT vanaf Morgen verzorgt het ‘refurbishen’ (alle data van de harde schijf halen) op de locatie aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat. De laptops worden verkocht aan gemeenten en onderwijsinstellingen of gedoneerd aan basisschoolkinderen via Project Edu-PC.

Door Piet Bakker. Bron Persbericht Edu-PC (daar ook informatie over het doneren van laptops).