Om het voormalige café-restaurant ’t Heerenhuis ‘verhuurbaar’ te maken zijn er ‘aanzienlijke investeringen’, ter waarde van € 1 miljoen, nodig. De gemeente Wormerland moet kiezen: moet het Rijksmonument eigendom van de gemeente blijven of worden verkocht?

Tijdens de voorronde van de gemeenteraadsvergadering Wormerland werd gedebatteerd over ’t Heerenhuis in Spijkerboor. Het karakteristieke pand aan het Noordhollands kanaal werd tot en met 2021, 30 jaar lang, verhuurd aan dezelfde uitbater. Maar door de verliezen in de coronaperiode, werd het runnen van de horecazaak de uitbater te zwaar. Hierbij verloor de Spijkerboorder gemeenschap niet alleen een leuke plek om wat te eten of drinken maar ook een sociale ontmoetingsplaats.

Ester Sloten, voorzitter van de Spijkerboorder Gemeenschap, pleitte als inspreker voor het behoud van het Heerenhuis als gemeentelijk bezit”

“De gemeenschappelijke ruimte in het Heerenhuis wordt erg gemist in onze Spijkerboorder gemeenschap. Nu zijn we genoodzaakt om bijeen te komen in woonkamers of zelfs schuren en dat is niet lang meer vol te houden”.

Ze richtte een smeekbede aan de vergadering: “Het is niet alleen een investering in ons erfgoed, maar ook in onze gemeenschap en onze toekomst.”

Subsidies

Alle aanwezige partijen zijn het met de voorzitter van de Spijkerboorder Gemeenschap eens, maar wel met kanttekeningen.

Elly Fens, raadslid van GroenLinks, vroeg zich af hoe een mogelijke uitbater de geschatte huur van € 4.800 per maand gaat betalen: “Hiervoor zouden subsidies van pas kunnen komen. Daarnaast is het interessant om te gaan spreken met de gemeente Alkmaar, Spijkerboor grenst namelijk aan het Starnmeer.”

Wethouder Jeroen Schalkwijk (CDA) vindt dat een goed idee: “Het belangrijkste is dat we die uitbater kunnen vinden. Als dat niet gebeurt, zijn we genoodzaakt het pand te verkopen.” Maar hij voegt er aan toe” “We gaan nu aan de slag met deze kwestie, maar voordat we kunnen beginnen met het zoeken van zo’n uitbater zal er nog wel een 6 maanden voorbij kunnen gaan.”

Lees ook: Wat moet er gebeuren met ’t Heerenhuis? 

Door Remi Kerkhoven. Foto Aaf Aafjes.