Een tunnel onder de Wibautstraat… die hadden we toch al?

Om het toenemende verkeer over de Thorbeckeweg in toom te houden moet er een tunnel onder de Wibautstraat komen…

Een tunnel? Onder de Wibautstraat? Die hadden we toch al? Dat wil zeggen: een viaduct.

Even snel zoeken op de website van het Gemeentearchief Zaanstad voordat alles daar op zwart gaat. En inderdaad, tussen de vele afbeeldingen met “Niet online te bekijken” vinden we het Wibautstraat-viaduct meteen.

Hierboven eentje uit 2003, en hieronder een zwart-wit foto vanaf de andere zijde (foto W. de Jong).

Er moeten foto’s zijn van klemgereden busjes, afgebroken fietsdragers en onthoofde caravans die tegen de tunnel reden, de doorrijhoogte was 2.40 meter.

Snel werden we op onze wenken bediend, er moeten erg veel auto klemgezeten hebben onder het viaduct. Hier een vrachtauto van Coca Cola, uit een album ‘Ramptoerisme jaren 80‘ op Facebook.

Op Zaandam Toen en Nu verschenen verschillende foto’s.

Ben Rijks zette deze foto op Je Bent Zaankanter in 2014.

In 2004 werd het viaduct gesloopt, op Facebook is een album te vinden met foto’s van de sloop.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jan v/d Broek

  Ideale plek voor rijlessen, als je op vanuit de Troelstralaan Zaandam uit wilde, had je nul zicht op wat er van het viaduct afkwam.

 • He leuk om mijn album van foto’s van het slopen van het viaduct te zien op de orkaan 😀

 • Bart Prins

  Er reed destijds ook zo’n bakkersautootje door Zaandam, met een enorme moorkop op het dak. Dat gebakje is ook door een viaduct aan zijn einde gekomen, staat me bij.

 • Gre luttik

  Lachen, die moorkop. Herinner het me. Toen ik op school zat moest ik er altijd onderdoor. Ik had eigenlijk gehoopt op een tunnel onder het spoor in Zaandijk. Vanwege het, binnenkort, spoorboekjeloos rijden van de trein. Maar goed, ZNSTD zal in al haar wijsheid hebben besloten dat dit belangrijker is cq meer prioriteit heeft, cq minder kost.

 • Egbert Visser

  Auto`s met caravan en kampeerwagens reden zich ook regelmatig klem onder dat viaduct. Veel mensen reden vaak onder dat viaduct met hun gewone auto en als er dan ineens een caravan achter hun wagen hangt of ze reden met een kampeerwagen dan was het boemmmm en lag de caravan of camper in brokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *