De Zaanstreek heeft water, historische panden, industrieel erfgoed, lintdorpen, natuurgebieden en de Zaanse Schans.

Maar ook nieuwbouwprojecten, Zaanse koppen, evenementen en sportprestaties.

Vanaf morgen elke dag t/m 31/12 in De Orkaan: het Zaanse jaar in 100 foto’s. We vragen 10 Zaanse fotografen om 2015 in foto’s te laten zien.

We trappen af met een voorproefje uit eigen keuken (dus buiten mededinging). Welke nieuwsgebeurtenissen legden wij zelf digitaal vast. Reken bij ons niet op fraaie Instagram-filters, superscherpe details en afgewogen composities. Nieuws. Dat is onze business. En daar moet een plaatje bij. Welke 10 foto’s tekenen voor ons 2015?

Yada Yada (november/december)

Yada Yada, de Afrikaanse markt op het Hembrugterrein wordt met veel tamtam aangekondigd maar is daarna een aaneenschakeling van narigheid. De opening wordt 14 dagen uitgesteld, en na twee weken sluit de markt voor minstens drie maanden wegens verwarmingsproblemen (maar waarschijnlijk ook omdat er weinig mensen kwamen). De gemeente heeft ondertussen al ruim € 50.000 in een overbodige bootverbinding gestoken, Yada Yada zelf zoekt naar nieuwe huurders. De foto namen we een week voor de opening.

yada yada

 

Informatieavond Noorderkerk (oktober)

Waarschijnlijk de grootste nieuwsgebeurtenis in de Zaanstreek van 2015: de vluchtelingenopvang in het Veldpark. Hieronder een foto van de informatieavond in de Noorderkerk, de kerk die later het centrum van de Zaanse hulp aan de vluchtelingen zou worden. De bijeenkomst verliep zonder incidenten.

ootjers

 

Vluchtelingen in het Veldpark (oktober)

De ‘paviljoens’ worden omgetoverd tot slaapplekken. Toiletten, eetruimtes worden aangelegd. Bij een latere storm worden de bewoners in een sporthal ondergebracht. Het terrein en de accommodaties zijn eigenlijk niet geschikt, vooral niet bij slecht weer.

veldpark uitgelicht

 

De Dam tot Dam loop (september)

We fotografeerden de eerste lopers op de Zuiddijk, vlak voor de Coco Records platenwinkel. Naast de wedstrijd waren er toertochten voor fietsers, wandeltochten en een nightrun.

7. dtd eerste loper

 

Villa Westerweide (augustus)

Geen ‘brekend nieuws’ maar wel een bericht waarop veel gereageerd werd en dat goed gelezen werd. Het staat model voor de aandacht die Orkaan-lezers hebben voor alles wat met nieuwbouw, herstel van industrieel erfgoed en stadsontwikkeling te maken heeft. De foto was een toevalstreffer, we fietsen er gewoon langs.

verkadehuis uitgelicht

 

Op bezoek in de Zaanbajes (juni)

Het op één na best gelezen verhaal ooit op De Orkaan ging over het openstellen van de gevangenis op het Hoogtij-terrein voor het publiek. Duizenden mensen kwamen op de uitnodiging af. En we waren er natuurlijk zelf bij. Op bezoek in de gevangenis: de gangen, de isoleercel, de werkplaatsen, de cellen en de hoge muur die ontsnappen ‘onmogelijk’ maakt.

gang

 

Monet in Zaandam (juni)

Vanaf begin 2015 was het Zaans Museum ermee bezig: het kopen van een echte Monet. Voor iets meer dan €1,1 miljoen en veel steun lukte het. Wij hadden al weken voor de officiële bekendmaking het impressionistische meesterwerk gezien in het museum. En hier was het dan, met links Jacob Reitsma van de Stichting Monet in Zaandam, conservator Hester Wandel en directeur Jan Hovers van het museum. In oktober werd het schilderij officieel opgehangen in het museum.

 

jacob hester jan

 

Soeters op de Gedempte Gracht (april)

Een toevalstreffer. De paus van Inverdan, de koning van de stadshart, Sjoerd Soeters, maakte zich op voor een fotoshoot op de plek die hij ingrijpend veranderde: het centrum van Zaandam. Alles aan de bouwmeester is een statement: de bril, de schoenen, het pak. De foto is een Droste-effect: een foto op de foto.

soeters uitgelicht

 

De horrorganzen van het Zaaneiland (maart)

Het was eigenlijk maar een grapje, nieuws van niks, opgepikt van een Facebook-pagina. Maar het licht ironische item over de ganzenterreur (Ganzenpaar terroriseert Zaaneiland) ging snel een eigen leven leiden. Het Dagblad Zaanstreek nam het bericht over, en daarna De Telegraaf. Daar weten ze wel hoe ze van een mug een olifant moeten maken en dus ook hoe ze een onschuldig ganzen-stelletje in de Bonnie & Clyde van de vliegende fauna veranderen: “Bewoners van de wijk Zaaneiland in Zaandam worden al een maand geterroriseerd door een lokaal ganzenkoppel.” Ook Hart van Nederland bracht een item over de “ganzenterreur”.

ganzen

 

Nieuwjaarsduik in nakiepak (1 januari 2015)

Hier begonnen we 2015 mee, en we willen daar 2016 ook weer mee beginnen, de nieuwjaarsduik.

laattwiske