De eerste bewoner die met een voorrangsregeling een woning heeft gekregen in Poelenburg/Peldersveld, woont daar nu.

De gemeente en de wooncorporaties geven voorrang aan werkenden bij de woningtoewijzing. Wie een bijstandsuitkering krijgt, laag opgeleid is of ‘slecht’ bekend staat bij de politie, maakt minder kans.

Zaanstad heeft aan Rijksoverheid gevraagd om de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp) toe te mogen passen in Poelenburg en Peldersveld. In de raad was een meerderheid voor de plannen. ROSA, GroenLinks en SP waren tegen. De regeling geldt tot april 2021.

De regeling op de website van Zaanstad:

“U komt in aanmerking voor voorrang op een sociale huurwoning in Poelenburg of Peldersveld als u een inkomen uit werk heeft. Mensen die bij een maatschappelijke organisatie werken, zoals een ziekenhuis of school, hebben een streepje voor. Ook als u pensioen, vut, studiefinanciering ontvangt of een startkwalificatie heeft, dan kunt u in aanmerking komen voor voorrang. Een startkwalificatie is een opleiding vanaf havo en mbo-2 of hoger.”

Voor het krijgen van een huisvestingsvergunning in Poelenburg en Peldersveld onderzoekt de politie ook het gedrag van de toekomstige huurder:

“staat u bij de politie slecht bekend dan komt u niet in aanmerking. De politie geeft de uitkomsten van het onderzoek door aan de gemeente. De gemeente besluit dan om wel of geen huisvestingsvergunning te geven.”

Ook in WoningNet is de regeling beschreven voor toekomstige bewoners.