Metalconcerten staan bekend om hun oorverdovende aantal decibels. Bij het eerste Silent Metal concert gaat het van ‘100 naar 0 decibel’. Met koptelefoons horen bezoekers de muziek op hun eigen gekozen volume.

Sjoerd Beekes, eigenaar van café Het Pand, vertelt dat corona zijn sporen heeft achtergelaten. ‘Ik merk dat ik andere wegen moet bewandelen om bezoekers te trekken. Een gast kwam met dit idee en ik vond het meteen te gek omdat ik hier graag bands wil hebben, maar mijn buren absoluut niet tot last wil zijn. Dan is dit toch een perfecte oplossing.

Volgens eigen zeggen een uniek concept, dat nog niet eerder in Nederland heeft plaatsgevonden. En hoewel Silent Disco’s al jaren een fenomeen zijn, is het voor Metal toch wel gewaagd. Metal komt voort uit de hardrockmuziek en staat bekend om het krachtige en luide volume. Het was voor de organisatie dan ook best een zoektocht om geschikte bands te vinden. Veel gevraagd metal acts durfden het niet aan, maar de Noord-Hollandse ban Man as Plague zei meteen ja. En dat geldt ook voor de band Death Möth. 

Tim Koole, frontman van Man as Plague: “Wij vinden het juist geweldig dat iedereen elke noot kan horen. Wij besteden heel veel aandacht aan onze muziek en dan is het toch machtig als daar straks tientallen metalheads met een koptelefoon op staan te genieten. Ieder een beetje voor zich maar ook toch samen.”

De eerste editie van ‘Silent Metal Mayhem’ vindt plaats op zondag 17 maart vanaf 16.00 in café Het Pand, Zuiddijk 7 in Zaandam. Er zijn voor circa 50 mensen headsets, maar ook via de speakers zijn op praatniveau bands te horen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.   

Death Möth Bandfoto

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron en foto’s: Persbericht Dennis Jak, Fynt/Stageblast