Eerste Zaanse wietplantage van 2018 gevonden

Maandag 8 januari heeft de politie in een pand aan de straat Poelenburg in Zaandam een wietplantage met 190 hennepplanten aangetroffen.

Over het pand was een aantal meldingen over een sterke henneplucht binnengekomen. Met meerdere agenten werd de woning betreden. In een kamer was een kweekruimte met ruim 190 hennepplanten.

Ongeveer de helft van de planten was al geknipt. Daarnaast stonden er in het pand volgens de politie

“meerdere apparaten welke gebruikt kunnen worden bij het kweken van hennep. Uit nader onderzoek bleek er ook sprake te zijn van diefstal van stroom. Er zijn (nog) geen aanhoudingen verricht.”

Het was de eerste vondst in 2018, in 2017 waren er 26 vondsten, in 2016 35 en in 2015 was het hoogtepunt met 44. In 2014 is De Orkaan begonnen met het verzamelen van gegevens. Toen waren het er 33.

In de afgelopen jaren (zie kaart) is zes keer eerder een plantage in de wijk aangetroffen. In 2014 ook aan de Poelenburg (120 planten) en Wachterstraat (500 planten). In 2016 aan de Abraham Kloosstraat (165 planten) en Poelenburg, 400 planten). In 2017 in de Oudemansstraat (20 planten) en aan Poelenbrug (90 planten).

Burgemeester Hamming heeft aangekondigd dat huiseigenaren uit hun huis gezet kunnen worden als er een hennepplantage wordt aangetroffen. Woningbouwverenigingen kunnen huurders uitzetten. Een mooie testcase bij de uitvoering van het actieplan Poelenburg.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Willemsen

  “Burgemeester Hamming heeft aangekondigd dat huiseigenaren uit hun huis gezet kunnen worden als er een hennepplantage wordt aangetroffen. Woningbouwverenigingen kunnen huurders uitzetten.”
  Zullen de meeste wietkwekers niet een huurhuis daar voor gebruiken. Soms hoor je ook weleens dat huiseigenaren die tijdelijk hun huis verhuren ook de klos zijn van wiettelers. Het zijn gewoon niets ontziende mensen die lak hebben aan alles en iedereen zolang het maar geld oplevert. Dus pak die gasten ook kneiterhard aan op het bezit van geld en ander vermogen.

 • Brabozaankanter

  Ondanks dalende cijfers bij het oprollen van grote kwekerijen blijft het nog steeds dweilen met een open kraan,
  Waarom niet gewoon particuliere thuiskweek met bijv max 3 of 4 plantjes toestaan.
  Dat kan tegenwoordig vrijwel reukloos en zelfs met energiezuinige ledverlichting
  (Ik ben zelf trouwens niet roker 😉 voordat we daar opmerkingen over krijgen.

  • Marjan

   Het is wettelijk toegestaand om 5 planten te hebben. Echter wel zonder lampen en extra groei-dinges voeding.

   Dus. Maar goed dat is niet genoeg voor een roker, niet snel genoeg kunnen oogsten bijvoorbeeld. En dan is het nog maar de vraag of de kwaliteit wel goed is ect.

   Wetje aanpassen dan maar? Wel groeimiddel toestaan en lampen mogen gebruiken?

   Ik vind het fijn dat de gemeente die illegale wietkwekers oprolt. Het is namelijk nogal gevaarlijk mbt kortsluiting etc. Ook trekt het wat ongure typjes enzo.
   Dweilen met de kraan open? Nee, denk het niet. Het oprollen en nieuwsberichten daarover geeft een keurig waarschuwingssignaal af.

   • Brabozaankanter

    Natuurlijk is dat oprollen een goede zaak, maar zolang er tegelijkertijd een markt blijft zal deze bedient worden.Overigens ook nogal eens door op het eerste gezicht niet “ongure types”
    maar “nette burgers”…;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *