De Zaanstreek telt vijf Kerkstraten (afgezien van de diverse Zuider- en Noorder-exemplaren), vier Stationsstraten (waaronder de kortste van Nederland), vier Dorpsstraten (waaronder de langste van Nederland), vier Zuideindes en drie Weivers…

Wie droomt er niet van een eigen straat: een unieke, helemaal alleen voor jou, desnoods een ‘steeg’ of een ‘pad’ (we vonden trouwens ook eigen lanen, kades en plantsoenen).

Vandaag het Marreeslaantje aan de Kanaaldijk 14 in Spijkerboor (Wormerland). Die dijk verbindt Neck met Spijkerboor langs het Noordhollands Kanaal. Vroeger was het eerste deel gemeente Wijdewormer en het tweede deel lag in Jisp. Het ‘laantje’ is vernoemd naar de boeren-familie Marrees, Klaas Marrees (Spijkerboor 28 juli 1919 – Spijkerboor 20 januari 2000) was ooit wethouder in Jisp. Zaanwiki:

“Raadslid en wethouder van Jisp. Veehouder Klaas Marrees werd in 1958 voor Gemeentebelangen wethouder van Jisp, wat hij tot 1990 bleef. In het gemeenschapsleven van Spijkerboor nam Marrees een spilfunctie in, als voorzitter van de Spijkerboorder Gemeenschap (1971-1987) en voorzitter van de Spijkerboorder Toneelvereniging (1946-1973). Marrees is ridder in de orde van Oranje-Nassau.”

Aaf Aafjes maakte de foto. Bijzonder van het laantje is dat het wel in het echt bestaat maar online niet. Google: “Your search – marreeslaantje – did not match any documents.” Maar sinds vandaag levert het één resultaat op!

Hier alle ‘eigen straatjes’ tot dusver

Weet je ook een ‘eigen straat’ – of woon je er zelf – mail het ons

Door Piet Bakker, foto en informatie van Aaf Aafjes en Zaanwiki.