De Zaanstreek telt vijf Kerkstraten (afgezien van de diverse Zuider- en Noorder-exemplaren), vier Stationsstraten (waaronder de kortste van Nederland), vier Dorpsstraten (waaronder de langste van Nederland), vier Zuideindes en drie Weivers…

Wie droomt er niet van een eigen straat: een unieke, helemaal alleen voor jou, desnoods een ‘steeg’ of een ‘pad’ (we vonden trouwens ook eigen lanen, kades en plantsoenen).

Dit ‘pad’ in Oostknollendam is ooit vernoemd naar Willem Bakker toen die nog in het dorp woonde. Willem is inmiddels overleden en het bord is door iemand van de paal geschroefd. Het pad bestaat niet meer. Maar Henk Elzenga (uiteraard ook uit Oostknollendam) bewaarde een foto. Henk suggereerde bij Bart van der Laan te informeren naar wie Willem Bakker eigenlijk was en waarom hij dit pad verdiend had. Van Bart kwam veel informatie, maar dat niet alleen, hij produceerde ook nog een foto van het Willem Bakkerplantsoen! En dat bestaat nog steeds.

Maar wie was Willem Bakker? Bart van der Laan schreef ons dat Willem behoorde tot “de (grote katholieke) familie Bakker die ergens in de buurt van het WSV-terrein/Mariastraat woonde. De broer van Willem, Siem, was ooit wethouder hier. Willem (hij werkte namens de gemeente op de begraafplaats als tuinman) heeft heel lang in Oostknollendam gewoond.”

“Hij heeft veel voor vv Knollendam gedaan. Lijnentrekker (met speciale kalk van een molen op de Zaanse Schans), ballenbewaarder en hij hield een flink plantsoen bij op het complex. Vandaar dat bordje Willem Bakkerplantsoen (hangt er nog steeds).

Ook wel leuk: zijn kleinzoon is dus Nordin Bakker, doelman van Almere City. Nordin (een echte Oostknollendammer) is het eerste oud-lid van vv Knollendam in het betaalde voetbal, nu zelfs in de eredivisie.

Hij keepte ook bij Volendam. Dat heeft Willem Bakker net niet meegemaakt, dacht ik. Jammer, want opa Willem ging vroeger vanuit Wormer naar elke thuiswedstrijd van Volendam. Daarvoor reed dan een speciale Naco-bus vol met (vooral) inwoners van Wormer naar het vissersdorp.

Hier alle ‘eigen straatjes’ tot dusver

Weet je ook een ‘eigen straat’ – of woon je er zelf – mail het ons

Foto: Bart van der Laan
Foto Henk Elzenga.

Zelfs kregen we foto’s van Willem Bakker.

Als lijnentrekker (via Bart van der Laan)
Foto via Henk Elzenga.

Door Piet Bakker, foto’s en informatie van Henk Elzenga en Bart van der Laan.