De voormalige kantoorvilla van Jan Dekker aan Plein 13 in Wormerveer staat al jaren leeg (en af en toe in de steigers). Met de verbouwing wil het niet echt vlotten. Vooral de monumenten-status die het gebouw sinds 2017 heeft, speelt de renovatie parten.

Maar volgens een bericht van Zijlstra Schipper Architecten die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de vergunningen en de restauratie zit er nu eindelijk schot in.

De architect meldt op Linkedin:

“De vergunning is binnen voor een kantoor op de begane grond en 8 appartementen op de verdieping. Om de appartementen te bereiken is er een aparte moderne transparante toevoeging gedaan zodat het monument verder in tact blijft. Kantoor en woningen hebben beide hun eigen entree en het kantoor behoudt in zijn geheel de monumentale gang die nog steeds in tact is.”

Volgens Zijlstra Schipper zou over twee maanden kunnen worden begonnen met de verbouwing, “maar het kan ook iets later worden.” Makelaar Hans de Groot, één van de eigenaren van het pand wil nog niets zeggen over wanneer het pand verbouwd of opgeleverd kan worden.

Het kantoor van Jan Dekker is in 1916 gebouwd als kantoor voor fabriekscomplex zeepziederij ‘De Adelaar’. Het kantoordeel van pand zou betrokken worden door Zaan Notarissen, maar:

UPDATE: Zaannotarissen niet naar ‘Jan Dekker’ (Wormerveer), pand is verkocht

Een jaar geleden namen we een video-interview op met architect Jeroen Zijlstra die toen zijn zorgen uitsprak over het gebrek aan voortgang, de gemeente Zaanstad was niet erg voortvarend, terwijl het pand zienderogen achteruit ging: Waarom ‘gebeurt er niets’ bij het Jan Dekker-pand in Wormerveer? (video)

Onder de impressie van de Linkedin-pagina, rechts van het pand is de nieuwe transparante entree te zien. Op de afbeelding boven is ook een stukje van de nieuwe entree zichtbaar.

Onder (Google Streetview)

Door Piet Bakker. Bronnen: Linkedin Zijlstra Schipper Architecten, contact met Hans de Groot en Zijlstra Schipper, eerder nieuws op De Orkaan. Afbeeldingen: Zijlstra Schipper Architecten en Google Streetview.