Zo’n 106 jaar geleden werd het pand van Jan Dekker aan Plein 13 in Wormerveer gebouw. Het is een gebouw vol geschiedenis en door het ‘gemeentelijk monument’ te maken zou je kunnen denken dat haar toekomst gewaarborgd is. Da’s dus niet waar. 

De huidige gemeentelijke regeltjes zijn zo ingewikkeld dat ze elkaar tegenspreken en tegenwerken. Er kan niks, er gebeurt niks en dat grote niks trekt mensen aan die wel iets doen: ramen ingooiden, pissen in elke hoek die er te vinden is, en fikkie steken. 

Vrijdag ‘brak er brand uit’ in het leegstaande pand. De boel werd aangestoken, maar de brandweer was er snel bij. Gelukkig maar, het historische gebouw had voor hetzelfde geld voorgoed verloren kunnen gaan. 

Via sociale media bleek de kennis alweer snel paraat:

“Laten we hopen dat het niet nog een keer zal gebeuren tijdens de verbouwing en het plots “niet meer te redden is””

“Al die mooie panden die in de fik gestoken worden zodat er afzichtelijke appartementen kunnen worden gebouwd…If only I were a rich man, dan zou ik die panden opkopen, in hun oude glorie herstellen en behouden -(“

‘De vastgoedjongens’ zouden er baat bij hebben als de boel verdween werd gesuggereerd, En dat is de grootst mogelijke onzin. Ook rees de vraag waarom het zo lang moest duren tot er iets gebeurt. En dat is een hele goede vraag. Wij spraken daarom gisteren af met Jeroen Zijlstra, de architect die het plan maakte voor wat het zou kunnen zijn als het stoplicht eindelijk op groen mag: