Waarom ‘gebeurt er niets’ bij het Jan Dekker-pand in Wormerveer? (video)

Zo’n 106 jaar geleden werd het pand van Jan Dekker aan Plein 13 in Wormerveer gebouw. Het is een gebouw vol geschiedenis en door het ‘gemeentelijk monument’ te maken zou je kunnen denken dat haar toekomst gewaarborgd is. Da’s dus niet waar. 

De huidige gemeentelijke regeltjes zijn zo ingewikkeld dat ze elkaar tegenspreken en tegenwerken. Er kan niks, er gebeurt niks en dat grote niks trekt mensen aan die wel iets doen: ramen ingooiden, pissen in elke hoek die er te vinden is, en fikkie steken. 

Vrijdag ‘brak er brand uit’ in het leegstaande pand. De boel werd aangestoken, maar de brandweer was er snel bij. Gelukkig maar, het historische gebouw had voor hetzelfde geld voorgoed verloren kunnen gaan. 

Via sociale media bleek de kennis alweer snel paraat:

“Laten we hopen dat het niet nog een keer zal gebeuren tijdens de verbouwing en het plots “niet meer te redden is””

“Al die mooie panden die in de fik gestoken worden zodat er afzichtelijke appartementen kunnen worden gebouwd…If only I were a rich man, dan zou ik die panden opkopen, in hun oude glorie herstellen en behouden -(“

‘De vastgoedjongens’ zouden er baat bij hebben als de boel verdween werd gesuggereerd, En dat is de grootst mogelijke onzin. Ook rees de vraag waarom het zo lang moest duren tot er iets gebeurt. En dat is een hele goede vraag. Wij spraken daarom gisteren af met Jeroen Zijlstra, de architect die het plan maakte voor wat het zou kunnen zijn als het stoplicht eindelijk op groen mag:


Advertentie

Deel dit artikel:

7 reacties

 • hans van rheenen

  Constructief voorstel …

  Inderdaad een zeldzame historische pareltje in de Zaanstreek dat je ècht moet willen bewaren … maar … we staan erbij en kijken erna hoeveel risico er tot vernietiging ontstaat, door de erg lange tijden van her-afwikkeling.

  Wanneer dat dus door de gemeente herkend is (èn door De Orkaan èn door de architect, de eigenaar en het behoud van historische gebouwen), is het m.i. van belang dat het allereerste vinkje op de afwikkelingslijst, de noodzakelijkheid is, om de eigenaar te verplichten al het brandbare materiaal in en om het pareltje te verwijderen (mogelijk elders op te slaan) en de toegang maximaal te versperren, om zeker te stellen dat jeugdige malloten, krakers, maar ook andersdenkende omwonenden en of investeerders de boel moedwillig affakkelen.

  Een minimaal onderhoud van het grondstuk zou overigens óók een spontaan opkomende vernielingszucht afremmen.

  • Armand Koc

   Je draait het om vind ik. Eerste vinkje is dat dit soort partijen die zulke toonaangevende locaties voor miljoenen in ere willen herstellen voorrang moeten krijgen bij de vergunningsaanvraag en daarnaast alle medewerking moeten krijgen. Door constant uitstel van de gemeente en discussies om kleine details (zodat het weer uitgesteld kan worden omdat ze het te druk hebben) stoppen dergelijke mooie partijen ermee in de Zaanstreek..dat zou pas zonde zijn..

   Ps ik weet dat de gemeente ook zelf zeer graag wilt hoor maar er simpelweg personeel tekort is helaas..

 • Thea van ‘t loo

  Vooral de laatste zin kan verschil maken. De omgeving het pand stralen een sloop locatie uit.

 • Aaf Aafjes

  Als gemeente Zaanstad zo prat gaat op zijn industriële verleden snap ik dit getreuzel in besluitvorming niet. Overal schieten nieuwbouwprojecten uit de grond. Kijk naar de 3 torenkranen bij plan de Helden bij molen de Held Josua achter het station als voorbeeld van de bouwdrift. Hier zit een luchtje aan !!. Net als bij de vorige gebruiker daar stonk een vaak erg chemisch vanuit de productie gelegen achter het kantoor Jan Dekker.
  Aaf Aafjes

 • Dirk bruins

  Ach ja gemeente zaanstad, stroop is in de winter sneller. We verzuipen in regels

 • D. de Jong

  Net zoals de verlaten woning aan de provinciale weg 220. Er werd gewerkt, maar dat ligt alweer tijden stil. Ook zo’n mooi pand wat bewaard zou moeten blijven, maar wat ondertussen aan het verwaarlozen is.

 • Armand Koc

  Ik zat onlangs nog in een meeting/bijeenkomst met de eigenaren omtrent panden in het centrum samen met de gemeente Zaanstad. De eigenaren gaven dit toen al zeer terecht aan en waren bang voor dit soort gebeurtenissen. De besluiteloosheid van de gemeente en de lange wacht termijnen bij vergunningen veroorzaken dit soort acties. Ze zeiden toen al dat ze constant bezig zijn met het weren van jongeren, junks etc maar er niet tegen op te vechten is. Ze willen graag, het geld ligt klaar, en ook nog eens om het pand in ere te herstellen met een toekomst functie. Dit soort toonaangevende projecten horen voorrang te krijgen en er moet niet telkens uitgesteld worden over een enkele millimeter kozijndikte etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *