Eindelijk veilig: Valhek (‘radkeerder’) Gedempte Gracht komt eraan 

In maart van dit jaar werd door de Zaanse raad besloten dat er een ‘radkeerder’ geplaatst zou worden langs de ontdempte gracht van de Gedempte Gracht. 

In het woordenboek lijkt ‘radkeerder’ niet voor te komen. Maar het gaat om een stalen buis die op de kade wordt aangebracht om te voorkomen dat zelfrijdende kinderwagens, zwalkers, dromende rollatorgebruikers, deinende dweilorkesten, jonko klappende luitjes en TikTok-checkende fokkers niet in de ondiepe, ontdempte gracht belanden. 

Dat is mooi nieuws! We worden veiliger gemaakt met z’n allen. Hoeven minder zelf na te denken. 

Daarbij – en dat vinden we echt mooi nieuws – onze favoriete staalmakers van Kaaijk Metaalbewerking tekenden voor de uitvoering. Dit is de eerste klus vanuit de nieuwe werkplaats. In oktober en november wordt de ‘radkeerder’ geplaatst over de gehele ‘Hema-kant’ van de gracht en langs de andere kant van de Flying Tiger tot de roltrappen. 

Kaaijk Metaalbewerking
Kaaijk Metaalbewerking
Deel dit artikel:

15 reacties

 • Gerard Kraaier

  En nu nog een paar banken

 • M. van der Poel

  Paar banken erbij zou mooi zijn, ABN is net weg en er verdwijnen steeds meer banken.

 • Jan de Vries

  Het stukje “gracht” liggend naast de Primark en parkeergarage is beschamend voor Zaandam. het ligt vol met eendenkroos waar plastic tassen, flessen, luiers en voedsel verpakkingen op drijven.
  Gelukkig binnenkort wel afgebakend! Zijn we weer wat veiliger.

  • D. de Jong

   Daar komt straks de zooi van McDonald ook nog eens bij.

  • Wim Boldon

   helemaal goed. we moeten tegen alles beschermd worden tegenwoordig. Nu nog wat fietshelmpjes, een maximum snelheid voor het fietspad, en wat borden: “verboden in bomen te klimmen” en we zijn weer een stukje veiliger met z’n alle. Goed bezig!

 • M de Boer

  Waarom niet een mooi hekje?
  Hier gaan mensen over struikelen en karretjes rollen er evengoed nog overheen.

 • Jaap J. Boot

  Radkeerder, germanisme?

 • Meta Bossers

  Zie het handboek voor de geniesoldaat uit 1980.
  Pag 9-9 https://www.y-cie.nl/naslagwerk/handleidingen_overig/wwb_vs_2-1350-e1_041980.pdf
  “Radkeerder dient om het rijdek vast te klemmen aan de liggers en de voertuigen te geleiden op de brug” en maakt deel uit van de dekconstructie.

 • Ria Gijssen

  over zo’n balk is het juist lekker struikelen dat je met een nog grotere vaart te water plonst. Mocht een kinder wagen hier met een vaartje tegen aan rijden dan slaat hij over de stangen juist over de kop terwijl hij normaal waarschijnlijk als een bootje te water plonst…..en drijft…..Vast bedacht vanachter een bureau…..

  • Corine Gorter

   Ja, daar moest ik ook al aan denken, of komt dat muurtje er ook bij?

   • De volgende stap is een vangnet voor een ieder die het nog niet snapt en struikelt over deze val beveiliging en de stap daarna zijn babies in Michelin pakjes. Let wel, zorg ervoor dat die Michelin pakjes die een ingebouwd zwemvest hebben!

    Kunnen we aub weer even normaal gaan doen?

    Dit soort voorzieningen is er om te zorgen dat auto’s niet per ongeluk iets te ver doorrijden bij een gracht in Amsterdam, of leiden. Plekken waar auto’s aan een gracht parkeren en niet om een ondiepe wandel gracht veilig te maken

    Welke sukkel in de gemeenteraad heeft dit bedacht?

    En “onze” gemeenteraad heeft er ook nog mee ingestemd dat dit een goed idee is en dat het de investering waard is

    Ik zou wel eens man en paard willen benoemen zodat idioten die dit soort plannen voorstellen voorgoed uitgesloten worden van welke publieke functie dan ook

    En de firma Kaaijk maar lachen, “we hebben weer een lucratieve opdracht binnen!”

 • Jaap Meeuwsen

  Waarom geen vangnet over de gracht spannen ?

 • Zou dempen ook nog een optie zijn.?😢😢

 • Bert Versteeg

  Vandaag zag ik dat ze zijn begonnen met het aanbrengen van de radkeerders en het ziet er niet uit dat het veilig is.
  Een langzaam wegrollende kinderwagen wordt misschien nog tegen gehouden maar voor rennende of spelende kinderen wordt het absoluut niet veiliger, integendeel.
  Die RVS buizen waaruit de radkeerder bestaat is slechts een centimeter of 15 hoog en nodigt kinderen uit op de buis te gaan balanceren.
  Het was veiliger en veel mooier geweest om er een mooi in Zaans groen geschilderd hek te plaatsen of het metselwerk te verhogen,
  Dit is weer een halfbakken en dure oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *