Jan Lapère was onder het voorwendsel dat hij de Kaaijkster mocht ontsteken naar Café De Fabriek gelokt. Bij dat evenement was het drukker dan gebruikelijk. Niet alleen was er een groot aantal familieleden en vrienden aanwezig, ook vertegenwoordigers van Historisch Zaandam, het Gemeentearchief, Zaans Erfgoed, De Orkaan, Monumenten Spreken en burgemeester Jan Hamming verzamelden zich na het knop-drukken in de foyer van Café de Fabriek.

Na enige inleidende woorden van burgemeester Jan Hamming werd de ware aard van de bijeenkomst duidelijk: Lapère – tegenwoordig wonend in Assendelft – kreeg voor al zijn maatschappelijke verdiensten in de afgelopen decennia de erepenning van Zaanstad uitgereikt.

De burgemeester noemde Lapère een ‘stille kracht’. Nooit op de voorgrond, maar altijd werkend vanuit de coulissen. Lapère werd geboren in Zaandam, doorliep het Zaanlands Lyceum (“elke klas twee maal gedaan” volgens eigen zeggen) en begon zijn werkzaam leven als corrector bij dagblad De Typhoon, waar hij later journalist en eindredacteur werd. Bij het Noordhollands Dagblad sloot hij zijn loopbaan af als Hoofd Marketing.

Stuwende kracht

Hamming noemde Jan Lapère de “stuwende kracht achter veel projecten over de geschiedenis van de Zaaanstreek”. Hij was betrokken bij de totstandkoming van de Encyclopedie voor de Zaanstreek en speelde de hoofdrol, samen met Zaans Erfgoed, bij het digitaliseren van dit naslagwerk tot de Zaanwiki. En die Zaanwiki was weer de basis voor de jaarlijks terugkerende Grote Zaanse Geschiedenis Quiz. Ook behoorde Lapère tot het team dat research deed voor Monumenten Spreken waarin Zaanse ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog aan het woord kwamen. Lapère heeft ook jarenlang een zeer belangrijke rol gespeeld bij Zaans Erfgoed. Vanaf 2020 is hij ook voorzitter van de Stichting Zaans MediaPlatform De Orkaan (waar hij “in al je bescheidenheid de diverse ego’s bij elkaar kan brengen”).

Eerder dit jaar openbaarde zich bij hem een ernstige ziekte waar hij nu voor in behandeling is. Het bestuur- en vrijwilligerswerk is daardoor op de achtergrond geraakt. Des te belangrijker volgens Hamming “om je in deze verdrietige periode in de schijnwerpers te plaatsen omdat je trots kan zijn op al het moois wat je voor de Zaanse samenleving hebt gedaan en betekend.” Vandaar dat B&W van Zaanstad Lapère de erepenning toekennen.

Het initiatief voor de toekenning van de erepenning werd genomen door het bestuur van De Orkaan en werd daarna met groot enthousiasme gesteund door Peter Tange (Zaans Erfgoed), archivaris Frans Hoving van het Gemeentearchief, en Merel Kan (Monumenten Spreken) en oud-collega Ger van Dongen (De Typhoon).

‘Overweldigend’

De burgemeester nam in zijn felicitaties ook Lapère’s echtgenote Winnie de Wit mee die vaak samen met Jan optrok (vanaf de Typhoon-tijd al) bij zijn activiteiten. Winnie schreef de Orkaan:

“En zo werd Jan – voor hem totaal onverwacht – ereburger van Zaanstad gemaakt. Gelokt naar het Filmhuis – door zijn mede-bestuursleden van De Orkaan, die dit allemaal in gang gezet hadden gezet – onder het mom van ‘het ontsteken van de Kerstster’!

Heel bijzonder omringd te zijn door de initiatiefnemers, door Tinus en Ineke – onze grote steunberen in deze lastige tijd! – en al die lieve familieleden: Jans zus Lettie, nicht Anne en haar Co, mijn zus Marian en onze ouders Joep en Wil en natuurlijk onze lieve kinderen – Maarten met Lana en Tobian en Noortje en Frank. Te midden van hen allemaal, sprak de burgemeester Jan Hamming hem toe.

Jan had werkelijk geen idee – wij werden samen naar voren geroepen en de eerste opmerkingen van Jan Hamming gingen over mijn strijd tegen de luchtvaart. Pas daarna viel bij Jan het kwartje! Het was overweldigend, bijzonder en heel erg emotioneel!”

Lees ook: De Kaaijkster brandt weer!

Foto’s in slideshow van Bas Sommeijer, Annemieke Adema en De Orkaan.