De Kaaijkster brandt weer!

Sinds vrijdagavond 17.25 uur brandt de ster op de Saentoren in Zaandam weer. De ster die in 2016 weer in ere werd hersteld en als een lichtend baken boven Zaandam uitsteekt, werd dit jaar ontstoken door Orkaan-voorzitter Jan Lapère en zijn eega Winnie de Wit.

Guido Voss, voorzitter van De Maatschappij Zaanstreek-Waterland, legde uit waarom Winnie en Jan daarvoor waren uitgenodigd:

“De ster op de toren draagt sinds 2019 de naam van Jan-Willem Kaaijk. Burgemeester Hamming ontstak hem toen samen met de weduwe en de kinderen van Jan-Willem. Jan-Willem was een ondernemer die een duidelijke bijdrage leverde aan de maatschappij. 

Vorig jaar werd de ster door Ko Staneke aangestoken. Hij betekende iets voor onze streek en voor zijn omgeving door zich hard te maken voor de Jeu de Boules-baan bij Saenden. Dat lijkt klein, maar het was groots. Ko overleed afgelopen zomer, maar onder de naam Staneke zal in het voorjaar van 2023 weer een Jeu de Boules-toernooi worden georganiseerd. 

Dit jaar zochten we weer naar een bijzonder persoon voor de ere-klus van het ontbranden. We vonden er niet een, maar twee! Het echtpaar Winnie de Wit en Jan Lapère. 

Naamgever Jan Willem Kaaijk was een verbinder die bereid was zijn handen uit zijn mouwen,- en zijn nek uit te steken. Dat geldt ook voor Jan en Winnie. Winnie strijdt al jaren tegen windmolens. Als ‘Onderwonende van Schiphol’ vecht ze voor een gezonde verhouding met de reus. Daarbij lijkt het er steeds meer op dat haar stem gehoord wordt. Verder staan Jan en Winnie samen voor de Zaanse geschiedenis. Voor het Erfgoed en voor het bewaren en bewaken ervan.”

Daarna werd het echtpaar, in café De Fabriek, uitgenodigd op de bekende rode knop te drukken waardoor bovenop de toren de Kaaijkster aanging.

De ster wordt onderstreept voor een extra lichtgevende streep. De ontsteking werd georganiseerd door De Maatschappij, De Fabriek, Ton Vermeulen en De Orkaan.

Lees ook: Erepenning Zaanstad voor ‘stille kracht’ Jan Lapére

Foto’s onder van Bas Sommeijer en De Orkaan. Onder de slideshow de geschiedenis van de ster sinds 2015.

De Kaaijkster op De Orkaan

De ster kwam terug dankzij een hoop betrokken Zaankanters: de leerlingen techniek van het Trias VMBO en de mannen van en Kaaijk Metaalbewerking. Daarnaast maken de Maatschappij Zaanstreek Waterland, Kantoortoren Zaanstad VOF, het Honig Laanfonds, Stadshart Zaandam, en de Biz, SBZ, City Center, Gemeente Zaanstad, zich hard en ook wij (Orkaan) bliezen mee.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan Betlem

  Geweldig, de ster en het ontbranden door Jan en Winnie

 • Jonathan Romans

  Zoveel nostalgie! Geweldig dat hij weer brandt! Hoort echt bij kerstmis in Zaandam!

 • Chris Swartsenburg

  vraag me toch af waarom al die ophef, gewoon knoppie overhalen en die brand weer.
  al die organisaties,waar niemand van gehoord heeft,hebben zich hard gemaakt???bijeenkomst in de fabriek :(, waarom niet gemeentehuis?.
  maarja ik zal het wel niet snappen,doe maar gewoon,dan doe je gek genoeg zei mijn oma altijd.

 • De Orkaan

  Grappig… nog nooit van De Orkaan gehoord? Waar reageer je dan? En het wordt uiteraard niet in het gemeentehuis ontstoken omdat het geen project van de gemeente is maar een particulier initiatief.

  Wij van De Orkaan laten uiteraard geen gelegenheid voorbij gaan om iets te vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *