Vanmiddag werd door Ko Staneke de Kaaijkster op de Saentoren aangestoken.

Tijdens een intiem maar een feestelijk samenzijn in Café de Fabriek vertelde Guido Voss, voorzitter van de Maatschappij Zaanstreek – Waterland iets over de geschiedenis van de ster.

Ook vertelde Voss waarom ervoor was gekozen dit jaar de ster door Ko Staneke te laten aansteken:

‘Ko Staneke stoorde zich aan het feit dat de Jeu de Boules-baan bij Saenden niet werd onderhouden en hij ondernam actie. Via De Orkaan riep hij de gemeente op het laten strak te trekken en dat gebeurde dezelfde dag nog. Als tegenprestatie organiseerde hij een Jeu de Boules-toernooi waarvoor hij alle omwonenden uitnodigde. Het balspel zou in zijn ogen een feest der verbinding moeten en kunnen zijn en daarvoor stak hij graag zijn nek uit.’ 

Naamgever van de ster, Jan Willem Kaaijk, was ook een verbinder die bereid was zijn handen uit zijn mouwen,- en zijn nek uit te steken.

De Kaaijkster op De Orkaan

___________________________

De ster kwam terug dankzij een hoop betrokken Zaankanters: de leerlingen techniek van het Trias VMBO en de mannen van en Kaaijk Metaalbewerking. Daarnaast maken de Maatschappij Zaanstreek Waterland, Kantoortoren Zaanstad VOF, het Honig Laanfonds, Stadshart Zaandam, en de Biz, SBZ, City Center,  Gemeente Zaanstad, zich hard en ook wij (Orkaan) bliezen mee.