Aankomende vrijdag 8 december zal rond 17.00 uur de Kaaijkster worden aangezet. De ster, op de negenenzestig-meter- hoge Saentoren staat al 43 jaar symbool voor verbinding. 

Het ontsteken zal gebeuren door een bijzonder persoon en gebeurt tijdens een kleine ceremonie vanaf het terras van Café de Fabriek in Zaandam. 

De bijeenkomst is openbaar toegankelijk, de inloop is vanaf 16.30 uur.

In dit filmpje (gemaakt in 2020-coronatijd), wordt iets van de geschiedenis van de ster verteld:

Eigenlijk werd er niet over de ster gesproken zolang hij er was, pas toen het een aantal jaar geleden donker bleef, bleek dat er mensen waren die er waarde aan hechtten. De Orkaan werd gemaild, en de ster bleek versleten te zijn.

Toen de ster donker bleef, een aantal jaar geleden omdat hij versleten was, bood metaalman Jan-Willem Kaaijk daarom aan een nieuw exemplaar te maken. Dat wilde hij doen met leerlingen techniek, omdat hij de liefde voor het vak wilde overdragen door middel van deze ster. Jan-Willem nam contact op met het Trias VMBO en samen met bevlogen leraar Len Thesing werd het project besproken. Helaas werd Jan-Willem ziek en overleed hij. Zijn medewerkers (en opvolgers) namen de ster over en zij zorgden ervoor dat het stadssieraad weer stevig en veilig op de toren kwam te staan.

De Kaaijkster

___________________________

De ster kwam terug dankzij een hoop betrokken Zaankanters: de leerlingen techniek van het Trias VMBO en de mannen van en Kaaijk Metaalbewerking. Daarnaast maken de Maatschappij Zaanstreek Waterland, Kantoortoren Zaanstad VOF, het Honig Laanfonds, Stadshart Zaandam, en de Biz, SBZ, City Center,  Gemeente Zaanstad, zich hard en ook wij (De Orkaan) bliezen mee.