Archief Zaanstad wint OEN 2022

De felbegeerde bokaal van de 5e editie van de Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz (OEN) krijgt vanaf vandaag een plaats op het Gemeentearchief Zaanstad. Het team van het archief – dat door ziekte kleiner dan gepland was – wist in Café de Fabriek de quiz te winnen door de meeste vragen goed te beantwoorden.

Wat betekent Milk & Chocolat? Wie of wat was een ‘oude, bonkende, stinkende roestbak’? Hoeveel mensen wilden in Zaanstad-Noord een coffeeshop beginnen? Welke ‘massale slachting’ werd er aangericht in februari van dit jaar?*

De Archief-medewerkers (opererend onder de naam ‘Oud Papier’) wisten dat net even beter dan het team ROSA. En dat was een verrassing volgens quiz-master Robert van Tellingen die samen met Orkaan-redacteur Merel Kan de quiz presenteerde: “een Zaanse quiz is iets dat drie ronden duurt en dan gewonnen wordt door ROSA”.

De winnaars kregen ook nog kaartjes voor Robert Jacketti in de Bullekerk en zij mochten hun drankrekening van De Fabriek verscheuren. ROSA won een rondleiding door de gewelven van de Bullekerk (en zij mogen de toren beklimmen). De Fietsersbond (3e prijs) kreeg een fles echte Harry de Winter-Limoncello. Voor de laatste plek was er een speciale poedelprijs: een heus ‘fliebertje’ (Wilhelminabrug).

Orkaan’s streekdichter Frans Reichardt droeg een speciaal OEN-gedicht voor als pauze-act.

De leden van de 12 deelnemende teams (historische verenigingen, Zaanse buurten, erfgoed, politieke partijen, vriendengroepen) kregen 45 vragen over Zaans nieuws dat het afgelopen jaar op De Orkaan had gestaan. Foto’s mochten ze niet maken (geen gsm om dingen op te zoeken) dus maakten wij ze zelf.

* Milk & Chocolate heten die avonden op parenclub De Showboat waar witte vrouwen zwarte mannen ‘ontmoeten’, de stinkende roestbak was de oude Hempont (en niet oud-wethouder Krieger) en niet minder dan 466 mensen wilden coffeeshophouder in Zaanstad-Noord worden. De massale slachting was onder de ‘fliebertjes’ op de Wilhelminabrug. Die vraag werd voorgelezen (op video) door nieuwslezeres en journaliste Petra Grijzen.

En nog een paar tweetjes…

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Theo Kuil

    het was weer een eer en genoegen deel te nemen, Bedankt Orkaan voor de geslaagde gezellige avond,

  • Gerrit Vinke

    Als Democratisch Zaanstad waren we ook met een team aanwezig, geen eerste geworden, maar toch de wetenschap dat we in de politiek een aardig deuntje meespelen. Was leuke avond met veel strikvraagjes in de Quiz, die je aardig op het verkeerde been zette. Een leuke ongedwongen sfeer hing er in café de Fabriek en een aanrader daar eens een drankje te gaan drinken. Ik hoop volgend jaar in elk geval ook weer mee te doen.
    Bedankt Orkaan-medewerkers Piet Bakker, Merel Kan en Robert van Tellingen voor de leuke avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *