Rond 23:20 gisteravond vond er wederom een explosie plaats aan de Ringweg in Zaandam. Er vielen geen slachtoffers, maar de schrik zit er bij de buurt flink in.

Door Junita den enting

Vorige week werden buurtbewoners ’s nachts al gewekt door een explosie op dezelfde locatie aan de Ringweg. Een enorm harde, doffe knal, gevolgd door een meters hoge steekvlam heeft buurtbewoners nu twee keer in korte tijd laten schrikken.

De explosie is tweemaal op de nagenoeg zelfde plaats geweest. Een indringende benzinelucht was geruime tijd in de omgeving te ruiken.

Vorige week ging de explosie op een meter voor de deur van een portiekwoning af, gisteravond was dit een meter verder weg voor dezelfde woning.

Hoewel de knal vorige week meer schade aan huizen veroorzaakte (meerdere ruiten sneuvelden) zijn ook nu de tijdelijke wandjes, die voor de ruiten waren geplaatst, kapot.

De bewoners van de portiekflat maken zich zorgen.

“We hebben het er met elkaar over gehad, dat we een onprettig gevoel hadden en dat er nog iets zou gebeuren. Maar dat de acties elkaar zo snel zouden opvolgen, dat was niet mijn inschatting. Ik dacht eerder aan maanden. Gelukkig heb ik gelijk een nieuwe brandblusser gehaald en kon ik weer snel blussen.”

Een andere buurtbewoner verteld dat ze de situatie onhoudbaar vindt. Zowel voor de bewoner waartegen de acties (vermoedelijk) zijn gericht, als voor de omwonenden. “We wonen hier letterlijk tegenover een school. Er wonen hier kinderen. Vorige keer ging er ’s nachts een explosie af, nu was dat alweer een paar uur vroeger op de avond. Hoe laat gaat de volgende zijn? Ik houd mijn hart vast. Gelukkig zijn er nu twee keer geen gewonden gevallen. Maar dat had heel anders af kunnen lopen. Je zult maar net achter je raam of deur staan.”

Er zou volgens een getuige een zwarte caddy zijn gezien waarin de daders zijn weggereden. Buurtbewoners vermoeden dat de explosies een gerichte actie, waarschuwing of afrekening zijn tussen twee ruziënde Zaanse rappers.

De politie heeft tussen de twee explosies in geen aanhoudingen verricht. Wél ging er vorige week een video uit waarin de oproep werd gedaan informatie te delen en getuigen zich te melden. Voor zover duidelijk zijn er na deze explosie ook nog geen verdachte (n) aangehouden.

De politie doet onderzoek. Orkaankracht Junita den Enting was ter plaatse: