Feest bij nieuwe coalitie: meevaller van ruim € 10 miljoen!

Zaanstad heeft meer geld ontvangen dan uitgegeven in 2021: “het financiële resultaat over 2021 bedraagt € 10,8 miljoen voordelig.”

Die meevaller geeft onderhandelende partijen die samen de nieuwe coalitie willen gaan vormen (POV, PvdA, VVD, ROSA, GL en CDA) extra incidentele ruimte voor het komende begrotingsjaar.

Wethouder financiën Hans Krieger (VVD) zegt in het persbericht van Zaanstad dat het ook een tegenvaller is, dat geld had hij eigenlijk liever zelf voor de gemeente uitgegeven:

“Het jaar 2021 was een bijzonder jaar. De coronacrisis en de bijbehorende beperkende maatregelen hebben een grote impact gehad op onze gemeente en op onze inwoners. Door verschillende meevallers is het rekeningresultaat uiteindelijk ruim 10 miljoen euro positief.

Dat is een meevaller én een tegenvaller tegelijkertijd: we hadden graag nog meer willen bereiken voor de gemeente in 2021. Aan de andere kant: nu komen deze middelen ten goede aan het jaarrekeningresultaat en zo aan de volgende bestuursperiode.”

Een incidentele meevaller de ontmanteling van de deelneming in de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (RON) die € 2,8 miljoen opleverde. Door coronamaatregelen is er minder geld uitgegeven dan voorzien bij de Wmo (€ 1,3 miljoen), Jeugdwet (€ 0,7 miljoen) en leerlingenvervoer (€ 0,3 miljoen).

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Kees Hamster

  Ik zeg gelijk aan de slag met het groen onderhoud waar al jaren geen aandacht voor is bij deze gemeente en zo kan ik er nog wel een paar benoemen….

 • T Laan

  Misschien ook wat schuld aflossen? Die is in de laatste jaren gigantisch opgelopen.

 • Rens Kleijn

  Ja wat hebben ze het goed gedaan. Dat geeft mogelijkheden, er kunnen vast nog wel ergens fliebertjes, of gele vlakken geplaatst worden.

 • Ron Bouw

  Krieger: dan kan je mooi de troep in de stad opruimen, staat het weer netjes en dan hou je nog geld over!

 • Jaap Meeuwsen

  Maar….tegelijk ook een tegenvaller ! Tis ook nooit goed.
  Maar goed, als ze het niet willen dan ben ik gaarne bereid mijn rekeningnummer ter beschikking te stellen, ik zal er iets langer over doen om het op te maken.

 • Joop van wessel

  Nou ik weet het niet maar met de inflatie van 2022 zal dat geld inmiddels al verdampt zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *