Vandaag precies 10 jaar geleden, op 5 februari 2014, verscheen het eerste artikel op De Orkaan (met bovenstaande foto):

“Ground Zero aan de Zaan. De Zweed tegen de vlakte. Met de sloop komt het Zaanse Cultuurpaleis weer een stapje dichterbij en is het lot van filmtheater De Fabriek bezegeld. Die wordt samen met de muziekschool en De Kade de nieuwe bewoner. De oorspronkelijke plannen – Figaro, huisvesting, winkels, parkeren – is daarmee definitief van de baan. Ook de fietstunnel verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt een colletje van de 3e categorie langs de Primark en de Saturn.”

Het liep allemaal anders. Het Cultuurcluster kwam er niet, niemand weet meer wat ‘De Zweed’ was, De Fabriek zit nog steeds waar ze zat, de muziekschool verhuisde niet, De Kade ging failliet, de plannen voor het Figaro-complex werden uit de mottenballen gehaald en de fietstunnel bleef. De Saturn werd MediaMarkt en die verdween wel.

Wat ook geheel anders liep, was De Orkaan zelf. Het oorspronkelijke idee: elke maand een foto van deze plek en na een jaar of drie de stekker eruit als alles stond, is niet gerealiseerd. De Orkaan liep volledig uit de hand. Het duurde wel een week voor het volgende artikel, maar daarna werd de frequentie opgevoerd. En de meeste artikelen gingen helemaal niet over het Cultuurcluster (alhoewel we daar in de afgelopen jaren tientallen keren over schreven) maar ook over fietsverboden, auto-overlast, POV- en DZ-perikelen, raadsverkiezingen, overvallen en elektrische planten. Binnen 14 dagen publiceerden we vrijwel dagelijks – soms zelfs twee keer per dag! In de tijd daarop liep het nog meer uit de hand, maar daarover later meer.

Hieronder de plek – precies 10 jaar later – opnieuw. De Icoon is half verdwenen achter het nieuwe appartementencomplex De Catherina. Op de parkeerplek op de voorgrond komt toch Figaro.

Door redactie De Orkaan. Op 22 februari vieren het 10-jarig jubileum in de Bullekerk.