De Orkaan is al 10 jaar in topvorm en door de jaren heen hebben we ook flink wat sportnieuws voorbij zien komen. Van spanning in het zwembad en op het korfbalveld tot fusies en nieuwe sportcomplexen, we laten het allemaal nog eens de revue passeren.

Hoe kunnen we die 10 jaar beter vieren dan door 9 hoogtepunten langs te laten komen (‘Orkanig’ noemen wij dat).

1. AZ terug in de Zaanstreek

Toen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek in 1967 fuseerden tot AZ ’67 verdween het gevoel dat de nieuwe club had met de Zaanstreek een beetje door de jaren. Natuurlijk zijn er nog veel Zaanse AZ fans en was Wastora jarenlang de link die de club met de Zaanstreek had. In 2016 werd de band met de Zaanstreek weer wat aangetrokken toen het nieuwe trainingscomplex van de Eredivisionist in de Kalverhoek werd geopend door niemand minder dan voormalig AZ trainer Louis van Gaal. Al vanaf het begin van de Orkaan en vanaf het slaan van de eerste paal (foto) volgden we het project op de voet.

Uiteindelijk bleek het complex ook goed van pas te komen toen het dak van het AFAS stadion in Alkmaar instortte en Jong AZ uitweek naar de Kalverhoek.

2. Groen Geel in de Korfballeague

Korfbal is razend populair in de Zaanstreek. ‘We’ zijn dan ook vertegenwoordigd met twee teams op het hoogste landelijke niveau, de Korfballeague. Eerst was het alleen KZ – Koog Zaandijk – dat de Zaanse eer verdedigde. In 2019 promoveerde Groen Geel – Wormer – naar de League. Dat leverde mooie derby’s op en afgelopen voorjaar een spannende ontknoping waardoor Groen Geel behouden bleef voor het hoogste niveau door een doelpunt in de allerlaatste momenten van de wedstrijd.

Momenteel staat Groen Geel onder leiding van Chris Beuk en Mady Tims 9e in de competitie en lijken de play downs onvermijdelijk voor behoud. In 2023 vertrokken veel spelers naar andere clubs en moest de club met een nieuwe jong team opnieuw bouwen aan een nieuw vijfjarenplan: structureel aansluiten bij de top van Nederland.

3. Topsportcentrum de Koog

2016 was een jaar van nieuwe sportfaciliteiten. Niet alleen AZ opende een nieuw complex, in Koog aan de Zaan werd op 16 september Topsportcentrum ‘de Koog’ geopend. (Na het oplossen van wat problemen met de trap.)

Het multifunctionele sportcentrum heeft één hal voor 1.200 bezoekers en een sporthal voor breedtesport. Korfbalvereniging KZ is de belangrijkste gebruiker. Verder spelen o.a. VV Zaanstad (volleybal) en HV Zaanstreek (handbal) regelmatig thuiswedstrijden in de hal.

Tijdens de Corona periode deed de topsporthal dienst als vaccinatiecentrum.

Topsportcentrum de Koog in Aanbouw.

Publiek bij KZ in Topsportcentrum de Koog. (Februari 2024)

4. Opkomst en ondergang van succes OFC

Het was een sportief sprookje dat uiteenspatte als een zeepbel. De opkomst van OFC zondag 1 in het voetbal. De Oostzaners promoveerden tussen 2012 en 2022 maar liefst vijf keer en gingen van de 3e klasse naar de 2e divisie. Een grootse sportieve prestatie.

Een week na de laatste promotie in juni 2022 werd voormalig geldschieter en sponsor van de club Marwan K. opgepakt op verdenking van drugshandel en wapenbezit. In september 2022 bepaalde de rechter dat hij de zaak in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn zou moeten afwachten, vervroegde invrijheidstelling werd afgewezen. In oktober van dat jaar kwam er nog een aanklacht wegens witwassen bij, de Oostzaanse verdachte zou een ‘facilitator van de georganiseerde misdaad’ zijn. K. zou officieel geen rol meer bij de club spelen. Eerder was hij bij een andere witwaszaak vrijgesproken. 

In 2023 degradeerde OFC (zon) uit de 2e divisie waarna het team werd teruggetrokken. Op dit moment speelt OFC alleen nog met een zaterdagteam dat uitkomt in de 4e klasse.

5. Fusie in het korfbal, KVZ ’23

In mei 2023 gingen twee oer-Zaanse korfbalverenigingen met elkaar in zee. ZKV en ZKC ’31 fuseerden tot KVZ ’23. Er was snel consensus over o.a. de tenue’s en de clubs vormden samen een nieuw team uit spelers van beide teams. Het openingsfeest was zonovergoten en ook in de veldcompetitie was er een goede start met promotie. In de overgangsklasse (zaalcompetitie) wilde het helaas minder lukken. Pas onlangs werden de twee eerste overwinningen geboekt. Trainer Michael Hendriks heeft vertrouwen in een goede afloop van de competitie met behoud in de overgangsklasse.

De mascottes presenteren de nieuwe clubkleuren van KVZ ’23.

6. Handballers HV Zaanstreek landelijk

Ze worden omschreven als een hecht vriendenteam en dat is ook hun kracht. De handballers van HV Zaanstreek heren 1 spelen al jaren samen en plukten daar het afgelopen jaar de vruchten van. Als kampioen van de hoofdklasse promoveerden ze naar de landelijke 2e divisie.

De verwachtingen waren niet groot voor dit hogere niveau maar de ploeg uit Zaandam verraste vriend en vijand door ook dit seizoen weer veel te winnen en nu zelfs (gedeeld) aan kop te staan. Wie weet is een stunt mogelijk en mag binnenkort opnieuw de kurk van de fles.

7. Voetbalfusies resulteren in ZVC ’22

In november 2021 kwam de kogel door de kerk. De zwarthemden van voetbalvereniging Zaanlandia gingen fuseren met het nog jonge FC Zaandam. Zaanlandia werd in 1912 opgericht. FC Zaandam was de fusieclub (2018) van Zilvermeeuwen en Hellas, die laatste club kwam voort uit een fusie (1990) van ZFC (1904) en ZVV (1900).

Zo ontstond er een verzamelbak van Zaandamse clubs met een mooie geschiedenis onder de naam ZVC ’22. De fusie was noodzakelijk omdat het terrein van Zaanlandia bestemd is voor woningbouw (Oostzijderpark fase 2). FC Zaandam speelde al op het Hoornseveld.

Na wat oefenwedstrijden en een flink aantal spelers dat vertrok speelde ZVC ’22 in september 2022 de eerste officiële wedstrijd in het bestaan in de zaterdag 3e klasse tegen de Rijp. De nieuwe tenue’s waren prachtig geel. Dat seizoen zouden ze helaas wel dagraderen.

8. Waterpolo-successen

Van gouden EK en WK medailles met Oranje tot het landskampioenschap in de Eredivisie en Europese waterpolo wedstrijden. De waterpolo dames van ZV de Zaan hebben het allemaal meegemaakt.

In 2023 viel alles op de plek voor de speelsters. Ze werden kampioen van Nederland en speelden voor het eerst in Nederland een Europese wedstrijd in de Euro cup. Een aantal speelsters van de Zaandamse club behaalde goud op het WK met het Nederlands team. In januari 2024 was, net als in de WK finale, Spanje de klos in de EK finale en won Nederland goud dankzij een winnende treffer door de Zaanse Bente Rogge in de laatste seconden van de wedstrijd.

Landstitel ZV de Zaan dames gevierd met een plons.

9. Zaanstad cup na 28 jaar terug

In 2021 werd een oude Zaanse voetbaltraditie in ere hersteld. De Zaanstad cup werd voor het eerst sinds 1993 weer gespeeld waarin Zaanse voetbalverenigingen tegen elkaar strijden om eeuwige (Zaanse) roem.

Initiatiefnemer is Ed Kuijper. Kuijper maakte jarenlang onderdeel uit van de gouden lichting van WFC (inmiddels Fortuna Wormerveer) die de opmars van de club naar de Hoofdklasse realiseerde. Hij koesterde mooie herinneringen aan het toernooi en dat was zijn voornaamste reden om het geheel nieuw leven in te blazen. Ondanks de Corona maatregelen kon het toernooi doorgaan in juni van dat jaar.

De heren van VV Assendelft en de dames van KFC hadden de eer deze eerste Zaanstad cup in 28 jaar tijd te winnen. In 2022 wonnen Sporting Krommenie (h) en Zaandijk (v). De meest recente winnaars zijn Sporting Krommenie (m) en de Telstar Beloften (v).

Door: Edwin Kleiss. Orkaan-archief. Met dank aan Voetbal Varia.