Het voordeel van een valse start is dat je je kunt revancheren. Zo begonnen we dit sportweekend ook met een valse start, de wedstrijd van de HV Zaanstreek dames werd afgelast.

Toch werd het nog een mooi sportweekend. Korfbalvereniging KVZ ’23 kende een hele valse start van het zaalseizoen. Lang werd er niet gewonnen tot vorige week. En deze week, zowaar weer en nog wel tegen een hoogvlieger.

Voor Zaandijk rugby en Groen Geel was de gifbeker nog even niet leeg deze week maar hopelijk laten zij zich inspireren tot betere resultaten.

Dit zijn de sportuitslagen van het afgelopen weekend.

Zaterdag 10 februari

Handbal

De dames van HV Zaanstreek zouden in actie komen op zaterdagavond. De wedstrijd tegen de directe concurrent werd helaas afgelast.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieHV ZaanstreekZondag
Dames zaal 2e klasseNieuwegein – HV ZaanstreekAfgelast

Korfbal (Zaal)

In de twaalfde speelronde van de Korfballeague speelde KZ zaterdagavond thuis tegen KCC. Dat is de hekkensluiter dus KZ kon op papier lekker vrijuit spelen. De winst kwam geen moment in gevaar maar toch gaf de ploeg van coach Tim Bakker ook veel weg. Dat was laksheid volgens Bakker. Ook was er een vervelende blessure voor speler Onno Bakker die met een zere knie het veld verliet. Lees ook ons wedstrijdverslag. In deze speelronde spelen twee belangrijke concurrenten tegen elkaar op dinsdag. Dat zijn PKC en DVO.

In de Overgangsklasse behaalde KVZ ’23 vorige week de eerste overwinning van het seizoen. Dat smaakte naar meer. Zaterdag kwam de nummer 2 op bezoek en toch werd er wederom gewonnen. Trainer Hendriks geloofde al in handhaving maar dit geeft extra vertrouwen aan zijn ploeg.

Alweer succes voor KVZ ’23. Foto: Meneer de fotograaf.
WedstrijdUitslag
KorfballeagueKZ – KCC26-19
Groen GeelZondag
Overgangs klasseKVZ ’23 – KVA32-25
1e klasse DRoda Westzaan – Swift14-19
2e klasse FRapid – Furore17-22
3e klasse GOKV – DTS13-12
HBC – Zaandam Zuid22-16

Volleybal

In de Topdivisie een uitwedstrijd voor VV Zaanstad. Heren 1 zakte onlangs naar plek 3. Door het verlies stijgt tegenstander van plek 5 naar plek 4. Zaanstad blijft 3e.

Compaen blijft aan kop in de Eerste divisie en speelde ook een uitwedstrijd. Er werd gewonnen in Groot Ammers. De club stuurde ons een verslag:

‘Net als eerder in de eigen sporthal in de Twiskepolder toonden de mannen uit Groot-Ammers hun leeuwenhart. Zij vochten voor elk punt en hadden in de linkshandige diagonaalaanvaller Mark de Zwart een puntenmachine in huis. Het duel van toen kende een vergelijkbaar verloop met dat van dit weekeinde. Ook nu won het team dat eerder na een voorsprong van 2-0 in sets de tegenstander langszij zag komen maar nu bleef Oostzaan aan de goede kant van de score.

Voor Compaen betekende dit dat liefst acht van de zestien wedstrijden in een vijfsetter eindigde. De balans slaat daarin met vijf zeges positief uit. Gevolg van deze uitslag – die gestalte kreeg via de setstanden 22-25, 22-25, 25-23, 25-23 en 11-15 – is dat de koploper de voorsprong op Next Volley met een punt zag teruglopen. 

Aan de andere kant groeide de marge naar VC WIK, de nummer 5 in de ranglijst, tot 17 punten. Compaen speelt in de resterende zes wedstrijden nog tegen vier teams die bij de laatste vijf in de stand staan, waardoor de Oostzaners vrijwel zeker lijken te zijn van een promotiewedstrijd tegen de nummer 12 van de topdivisie. Natuurlijk willen ze het na de hele competitie onafgebroken (gedeeld) eerste gestaan te hebben niet op zo’n beslissingsduel laten uitdraaien. Een plek bij de eerste drie betekent sowieso een stap omhoog.

Compaen speelde een wedstrijd van dertien in een dozijn. Bij vlagen goed, soms ook matig. Er was in dit duel een constante factor en dat was de jongste van het stel. Middenblokkeerder Evert Hankes kwam onder andere door tien aanvals- en negen blokpunten tot het hoogste saldo. Hij scoorde een aanvalspercentage van 69 procent. Verder liet, net als vorige week, de van de bank gekomen Milan Muijs zich gelden met 13 treffers uit 24 pogingen. Mede door toedoen van Hankes was de netverdediging van Compaen met achttien kills niet eerder zo productief. 

De eerste en tweede set waren er nauwelijks problemen voor Compaen. Hoewel het team zonder libero aantrad, lag de pass solide. Spelverdeler Nikita Artomonov kon zijn aanvallers vaak in scorende positie brengen. Slechts in beide slotfases kwam de thuisploeg nog wat dichterbij.

De Oostzaners liepen in de derde set voortdurend achter VC WIK aan en maakten geen moment kans op setwinst. Met goede acties van Hankes en Muijs in set vier leek Compaen bij 12-16 goed op weg. Problemen in de passing zorgden voor de kentering waardoor de enthousiast spelende thuisploeg toch nog de setzege kon pakken.

De koploper had in de vijfde set voortdurend de leiding. Ook toen eiste Hankes een hoofdrol op met drie aanvalspunten en twee killbloks. Belangrijk was ook zijn pancake op 11-12 bij een opslag via de netrand. Na die redding scoorde David Bes waardoor de marge bleef. Met een aanval via de handjes van de tegenstander uit besliste de zelfde speler het duel in Zaans voordeel.’

Bij de dames in de competitie zorgde Zaanstad 1 voor een stunt door te winnen bij de koploper.
Zaanstad 2 won met dezelfde stand bij de nummer 10.
Compaen dames 1 verloor bij Volevo.

De stand is nu als volgt:

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BInter Rijswijk – Merkala Zaanstad3-1
Eerste divisie heren BVC Wik Groot Ammers – Compaen2-3
2e divisie dames CVolevo – Compaen3-2
Kalinko – Merkala Zaanstad1-3
USV Protos – Merkala Zaanstad 21-3

Zondag 11 februari

Korfbal

Op zondagmiddag was het de beurt aan Groen Geel in de ‘kleurenderby’ in Amsterdam. Helaas werd er verloren in de hoofdstad en blijft de ploeg uit Wormer op de negende plek steken. Ook van deze wedstrijd verscheen een wedstrijdverslag, met dank aan Dennis Dallinga.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueBlauw Wit – Groen Geel20-13
Coach Mady Tims van Groen Geel.

Handbal

Vorige maand stonden ze riant aan kop in de 2e divisie maar inmiddels was die voorsprong erg geslonken en zo stonden de heren van HV Zaanstreek gelijk in de stand met twee mede koplopers. Zondag werd er weer keurig gewonnen tegen laagvlieger UDI 1896. Speler Wouter van Lienen stuurde ons een update:

‘We hebben vandaag een goede overwinning geboekt waarbij het met rust 16-13 stond en de schutters te veel kans kregen om te schieten. Vanaf begin 2e helft speelden we ze op ervaring en fysiek weg en liepen we snel weg naar 7 goals verschil. Uiteindelijk gewonnen met 38-28 waarbij we voor het hele team een goede vertrouwensboost meenemen voor de komende wedstrijden’

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieHV Zaanstreek – UDI 189638-28

Rugby

In Hilversum was deze zondagmiddag een wedstrijd die onlangs nog werd afgelast vanwege ijs op het veld. Zaandijk kent een slecht begin van de 2e fase van de competitie. Sinds de winterstop is er nog niet gewonnen. Ook deze week waren er weer geen punten. Coach Walter van Ling spreekt van een ‘oorwassing’:

‘We hebben een oorwassing gehad in Hilversum… voor de wedstrijd leek het al alsof iedereen vast geplakt was aam de grond en het werd ook niet beter…’

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)RC Hilversum – Zaandijk80-19
Coach Walter van Ling spreekt spelers toe in het clubhuis van Zaandijk.

Woensdag 14 februari

Waterpolo

Dan nog even een agendapunt. In een midweekse wedstrijd voor de dames van ZV de Zaan tegen de selectie met jeugdige KNZB talenten in de Eredivisie.

WedstrijdTijd
EredivisieZV de Zaan – KNZB Topsport21.00

Door Edwin Kleiss. (Foto’s van KVZ ’23 door Meneer de fotograaf)