Fiets verwijderd? Dat kost € 30 vanaf 1 januari

Per 1 januari 2020 gaat het tarief dat je moet betalen om je fiets uit het fietsdepot terug te krijgen nadat deze is verwijderd wegens fout parkeren, omhoog van € 20 naar € 30.

Volgens Zaanstad is het tarief de  laatste 12 jaar nooit verhoogd, waardoor de kostenstijging nodig is “om het nog enigszins kostendekkend te houden.”

De gemeente stelt dat die € 30 alleen kosten zijn die worden gemaakt bij de verwijdering van de fietsen en de opslag hiervan.

Het weghalen van fietsen gebeurt vooral in het centrum van Zaandam op plekken waar het helemaal niet mag (De Dam, kop van de Gedempte Gracht) of waar het maximaal 4 uur is (Rustenburg).

(Feitje: veel fietsen worden niet opgehaald.)


Bronnen: de mannen van het fietsdepot, de website van Zaanstad en de woordvoerder van de gemeente, de foto’s maakten we op het Rustenburg in Zaandam.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Didier Hennequin

  “Het weghalen van fietsen gebeurt vooral in het centrum van Zaandam op plekken waar het helemaal niet mag…” Hoezo mogen fietsen niet worden weggehaald? Als ze hinder veroorzaken mag dat wel degelijk. Of is er sprake van een fout in de tekst?

 • Linda Bakker

  Misschien dan ook de tijd van Max 4 uur controleren?
  Lijkt me alleen lastig. Boodschappen halen bij de AH met de fiets is vrij lastig, want alles staat vol. En dan ook met veel fietsen van mensen die de trein nemen. Laten we daar eerst iets op bedenken voordat we de fietsen weghalen van mensen die winkelen of boodschappen doen.

 • Martin van Dalen

  Dit is natuurlijk een lachertje. Te hoge kosten ? Hoe kan dat nou als niemamd de fietsen weghaald. (o.a.kop Ged. Gracht).
  Wie betaald de gemeente voor het nietsdoen? Dit ruikt naar corruptie. Controleer die medewerkers eens. En waar zijn de handhavers in de stad? Fietsen niet opgehaald, nee logiesch is niet meer terug te vinden.
  Negatief ja helaas uit ervaring, fiets gestolen; aangifte doen in Zaanstad is praktish onmogelijk. als je fiets op Vrijdag gestolen wordt dan is aangifte doen pas op Maandag mogelijk. Zelfs camera bewaking heeft geen nut want men mag er niet op kijken (persoonsgegevens).

 • SukCEES

  Ik ben het helemaal eens met Linda Bakker. Het verbod om maximaal 4 uur de fiets te mogen parkeren is totaal niet handhaafbaar, c.q. wordt niet gehandhaafd. Dan de fietsen die geparkeerd worden waar in het geheel niet geparkeerd mag worden (onder andere bij de Visboer op kop van de Gedempte Gracht) : Ook dit verbod wordt niet gehandhaafd. Tja, en dan wordt eens in de zoveel tijd een aantal fietsen weggehaald door Handhaving > als je dat als gemeente iedere dag doet heb je geen overlast van geparkeerde fietsen op plaatsen waar dat niet mag. Je kunt ook zeggen: verwijder de parkeerverboden want een ge- of verbod moet geloofwaardig en handhaafbaar zijn.

 • Bart Prins

  Hoe controleren ze eigenlijk dat een fiets er langer dan vier uur staat? Een foto nemen aan het begin van de dag?

 • Wendy Kind

  Als ik even op de fiets naar het centrum wil, moet ik eerst nadenken waar ik ‘m mag neerzetten, hoe lang en wat het me gaat kosten als ik een bordje mis. Het centrum autoluw prima, maar maak het de fietsers dan niet zo ingewikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *