Fietsen over de Zaanse Schans #2 ‘Rij dan een klein stukje om’

‘Een ramp’. Gisteren schreven we onze frustratie van ons af over de situatie op het fietspad, dat loopt langs de molens van de Zaanse Schans. 

Op de redactie is het Schans-fietsen wel een dingetje. We maakten foute grappen. Bijvoorbeeld over prijsfietsen. Wat levert welke fietswiel-geraakte-nationaliteit voor punten op. Hilarisch, je had er bij moeten zijn (of juist niet?). 

Het fietspad, een openbare doorgaande route die voor veel Zaankanters een functioneel pad betekent, lijkt steeds meer eigendom van toeristen en van mensen die aan hen verdienen.

Er kwamen veel reacties binnen op het stuk. Lees ze vooral allemaal. We pikten er een uit van Peter Moerland, die we 1:1 plaatsen (met toestemming).


“Iedere zondagochtend na mijn vrijwilligers werk op de Zaanse Schans loop of fiets ik over het inderdaad bomvolle fietspad langs de Kalverringdijk en ik verbaas me over de onoplettendheid van de toerist. De dijk is rond het middaguur zo vol dat de toeristen er letterlijk vanaf rollen en op het fietspad gaan lopen.

Hier worden ze geconfronteerd met ‘de fietser’ en in veel gevallen ‘de accu-fietser’, die strak voor zich uitkijkend op volle snelheid luid bellend en soms scheldend de toeristen-massa’s induikt. De fietser heeft het absolute recht om dit te doen, want het is een fietspad! Het hoogtepunt is altijd nog een man met een jongetje achterop de fiets, die zonder snelheid te minderen scheldend en tierend “sodemieter aan de kant, achterlijk k..t toeristen” een onvergetelijke indruk achterlaat bij mensen die bij ons te gast zijn en er uiteindelijk voor zorgen dat wij ons Zaans erfgoed in stand kunnen houden.

Als je voluit door wilt fietsen rij dan een klein stukje om via de Amerikaanse windmolen, alleen heb je dan grote kans dat je uitgemaakt wordt voor achterlijke k..t fietser omdat je het autoverkeer te veel hindert.”


Lees ook (en bekijk het filmpje van de Fietsersbond: Fietsen over de Zaanse Schans (geen aanrader) 

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Gewoon rustig even snelheid minderen en iets van hallo roepen dan gaat het meestal wel goed hoor, het is tenslotte maar een klein stukje…..neem even de tijd, die drukte is toch ook wel weer gezellig na de afgelopen rare jaren.

  Wel heb ik een keer meegemaakt dat mij een toerist op huurfiets druk zichzelf filmend tegemoet kwam zonder acht te slaan op andere fietsers.
  Op mijn geroep en gebel werd niet gereageerd met als gevolg dat de man op het laatste moment voor mij moest uitwijken en daardoor pardoes de sloot in reed.
  Dag dure iPhone en een nat pak.
  Heb de man nog wel even geholpen natuurlijk maar stiekem vond ik het natuurlijk toch wel vermakelijk.

  • George Moet

   het is altijd wel grappig
   we hebben altijd last van een ander
   maar nooit van ons zelf

   • Fred Keulen

    Ik weet goed hoe gedesoriënteerd en afgeleid ik door steden in het buitenland heb rondgelopen. Enige consideratie t.o.v. bezoekers heb ik daar altijd op prijs gesteld. Dat zal voor anderen net zo zijn neem ik aan. Verder hanteer ik de leidraad: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, …
    Overigens kun je heel goed langs de Amerikaanse molen fietsen zonder last te hebben van gemotoriseerd verkeer. Bij het stuk langs Ofman moet je wel goed uitkijken, maar daar is een fietsstrook.🤔🤪

 • Edwin Kleiss

  De oplossing: altijd een gastoeter op zak hebben als je daar fietst en die gebruiken in plaats van de fietsbel. De toeristen verplaatsen zich keurig naar de berm met een hartverzakking.

 • Henk Koper

  Ik rij zeker 20 of 30 keer per jaar over de Zaanse Schans, uiteraard weet ik dat het druk is, maar met de racefiets gewoon rustig opletten, niet gaan schelden, netjes beleefd blijven, dan gaat het makkelijk. De weg is van ons allemaal, dus ook voor die toeristen

 • Aaf Aafjes

  Toeristen uit de hele wereld komen naar de Zaanse Schans om blijkbaar toch iets bijzonders te kunnen zien. Ons zaans erfgoed, de molens op de zaanse schans, liefst draaiend. Is dat niet iets om trots op te zijn? Wij zien het bijzondere eigenlijk niet meer, laat staan dat wij een molen van binnen hebben gezien.
  Klagen over drukte op het fietspad, lach liever, zeg gewoon hello. Moet je eens zien hoe vrolijk je dan die 500mtr overbrugd en thuis komt. En de toerist uit welk land of werelddeel dan ook zal bij terugkeer enthousiast vertellen over molens en mens.
  Zo willen wij toch ook drukke bezienswaardigheden bezoeken in de landen waar onze toerist vandaan komt? Ik rij vaak en met een glimlach dit stukje fietspad. Mooie dag

 • Ingrid Spronk

  als het mooi weer is fietsen mijn man en ik heerlijk om 9.00 uur in de ochtend over de zaanse schans dan is er nog geen toerist te zien.

 • Karin Wenning

  ik rijd altijd naar mijn werk over de zaanse schans.
  Terug is dat midden op de dag.
  Eigenlijk niet meer te doen.
  Dus inderdaad dan maar eens door het kalf en langs de Amerkaanse molen.
  Daarr lag helaas over een behoorlijke lengte het fietspad er uit.
  Dan maar over Zaandijk. helaas via die wegg al 2 keer om moeten rijden en af moeten stappen omdat er gewerkt werd aan ??
  de brug in het jagersveld ligt er al 2 maanden uit dus ook daar moet ik omrijden en afgelopen winter werd het kalverdijkje in het donker geasfalteerd wat behoorlijk gevaarlijke situaties gaf.
  Het is dat ik geen auto heb maar anders was ik er allang mee gegaan.
  Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *