Fietsende kinderen in het wild: opgelet!

Het wemelt vandaag in Zaandam van de fietsende kinderen (‘kids’ als je dat leuker vindt), met oranje hesjes.

Ook zijn er mensen op klapstoeltjes te spotten bij oversteekplekken, fietstunneltjes en bij bruggen, vaak in het bezit van een klembord en een potlood… Het theoretisch en praktisch verkeersexamen voor de basisschool groep 7/8 wordt gehouden.

Kinderen leren gevaren in te schatten, en zich verantwoord en veilig te gedragen. Vooraf wordt de fiets gekeurd. Zijn de remmen oké, zit er licht op de fiets en lucht in de banden.

Gisteren was het ook al raak. Toen fietsten leerlingen van Het Eiland, De Dijk (west), Over de brug, De Rietvink en Het Baken mee.

Vandaag is het de beurt aan De Saenparel, Westerkim, De Spiegel, De Dijk (oost), De Voorzaan, De Roos, Vrije school Zaanstreek en Tamarinde
 en de Willibrord.

Een dingetje kunnen we alvast verklappen:

 • Je staat voor een rood licht met daarop een fietsje en/of voetgangers. Mag je oversteken? 
Fietsexamen Rood Licht

Antwoord: NEE!

Morgen wordt er geëxamineerd in ’t Kalf, op 31 mei in Krommenie, op 2 juni in Assendelft en 3 juni is Wormerveer aan de beurt.

De foto’s zijn gemaakt door Geke van de Kamp.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Boon

  Wat mij gisteren opviel was het gebrek aan stuurvastheid van vele kinderen. Ze trappen wel maar zijn gewoon niet vaardig in evenwicht en koersvastheid , dus gewoon te weinig praktijkondervinding op hun fiets. Ook voor fietsen geldt: Gang is alles.

 • Rob

  Vroeger leerde je fietsen voordat je kon lopen bij wijze van spreken. Sinds auto’s meer en meer het straatbeeld zijn gaan bepalen is het leren fietsen door ouders erbij ingeschoten en worden kinderen steeds vaker en steeds langer door paps of mams met de auto naar school gebracht … want, ja, dat verkeer is zo gevaarlijk. Paradoxaal. Het is zonder meer waar dat kinderen later leren fietsen en later zelfstandig op de fiets naar school gaan. Dat heeft gevolgen voor het verkeersinzicht en de stuurvastheid, die worden ook later ontwikkeld. Nu valt het hier nog een beetje mee: in de grote steden kunnen veel kinderen al helemaal niet meer fietsen.

  • Broekjevol de 3e

   De levensverwachting van kinderen is nu ook veel hoger dan die van 15 jaar terug.
   En ergens begrijp ik het wel, tegenwoordig is autorijden ook betaalbaar voor haast elke idioot. Er zijn een hoop automobilisten die denken dat enkel stoplichten voor hun nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *