Fietsersbond: hou voorrang in Czaar Peterstraat (filmpje)

Zaanstad wil van de hoek Czaar Peterstraat – Zilverpadsteeg een gelijkwaardige kruising maken waar verkeer van rechts – de auto’s uit de parkeergarage – voorrang heeft.

Dat is volgens de Fietsersbond Zaanstreek geen goed idee: het levert een onveilige situatie voor fietsers op die van de kluft bij de Dam richting Russische Buurt fietsen.

Nu moeten auto’s uit de parkeergarage voorrang verlenen aan al het verkeer op de Czaar Peterstraat. De Fietsersbond wil dat de Czaar Peterstraat een voorrangsstraat blijft:

“Als de Zilverpadsteeg van een uitrit-constructie voorzien wordt, ontstaat in dit gebied voor alle zijstraten een gelijke, een eenduidige situatie. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.

Bovendien is het veiliger als fietsers die met hoge snelheid van de kluft van de Hogedijk komen niet volop in de remmen hoeven voor verkeer vanuit de parkeergarage. Dus voorrang voor de Czaar Peterstraat.”

Om zelf te ervaren hoe het is om van de kluft (wat een prachtig Zaans woord is dat toch) af te fietsen, namen we de proef op de som. Het ging lekker hard.

 

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Czaar Peter

  De hele situatie in de Czaar Peterstraat is een onoverzichtelijk en gevaarlijk voor fietsers, door de ‘poller’ wordt daar dagelijks het kampioenschap geïrriteerd achteruitrijden gehouden, en hoe kunnen we zo snel mogelijk keren met 3 auto’s tegelijk.
  Tegen zessen wordt de ‘poller’ geblokkeerd door auto’s die gaan wachten tot het 6 uur is, zodat men niet om hoeft te rijden.
  De situatie heeft zich nog niet voor gedaan dat er een ambulance door moet en de hele weg geblokkeerd is, maar dat gaat een keer gebeuren.
  Verder zou het wel veilig zijn als er een aparte doorgang voor fietsers komt naast de doorgang van de ‘poller’, zodat je als fietser niet hoeft te wachten op autoverkeer die nog steeds onwennig door de poller-sluis rijdt.

 • Willemsen

  Helemaal eens met de fietsersbond. Het is helemaal geen probleem als een automobilist, op die enkele plaats waar een fietser voorrang heeft, even moet wachten.

 • Eens met bovenstaande reacties. Het is al een erg onoverzichtelijke toestand. Wordt regelmatig, als wandelaar overstekend van de afvalbakken richting Vomar, van de sokken gereden door afslaand verkeer. Wijzigen maakt het alleen maar erger.

  Dus GEEN gelijkwaardige kruising maken s.v.p.

 • ikkeook

  verander die titel in het filmpje even!! wat is een “kuft”?

  • De Orkaan

   Aangepast en meteen de video-editor ontslagen. Het was natuurlijk ook geen goed idee om een bijziende dislecticus met z’n worstenvingertjes het op de iPhone te laten monteren. Dan krijg je dit dus.

   • ikkeook

    Jongens wat een heftige reactie, voor zo een toch zielig mannetje met al die mankementen. Gewoon weer aannemen hoor, een flinke schop onder zijn kont zal wonderen doen.

   • Ruud (brabozaankanter)

    Hallo Orkaan, Dan biedt ik mij bij deze aan, als Video editor 😉
    Ben wel bijziend maar daar gaat u helemaal niets van merken want heb een goede bril.
    Oh ja, En het is Dyslecticus….;-)

 • Jantien

  Heel slecht idee inderdaad!! Ik hou m’n hart nu al vaak vast als ik met m’n dochter (van 6) naar beneden rij…

  • Erik Esteie

   Beter is het om je dochter te leren dat verkeer van rechts voorrang heeft, en als je van een kluft naar beneden rijd dan is die regel niet anders(ongeacht de situatie)

   In mijn ogen kun je beter rekening houden met deze regel dan dat je blind vertrouwd op de situatie ter plaatse

   Dus even op de rem trappen als je de kruising nadert…

   Voorkomen is beter dan genezen

 • Czaar Peter

  De fietsersbond heeft 700 leden in heel Zaanstad, en die fietsen dagelijks door de Czaarpeterstraat.
  Dus deze bond heeft een belangrijke stam in de stad.
  Maar op dit punt moet ik ze toch gelijk geven.
  Maar om je kinderen te leren dat verkeerstekens niet meer gelden gaat mij een beetje ver (er staan gewoon haaientanden op de weg) recht heeft dus geen voorrang als er haaientanden staan Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *