Fietsparkeren station Zaandam blijft moeizaam

Het niet-doorgaan van het cultuurcluster betekent ook dat de fietsenstalling onder het gebouw niet doorgaan. Aan de westkant bouwt de NS wel een nieuwe fietsenstalling.

Aan de oostkant blijft het behelpen. De ‘officiële’ NS-stalling wordt alleen voor OV-kaarthouders en blijft lastig bereikbaar. Op de Korte Rozengracht verkeert de stalling al jaren in een belabberde staat.

De ontwikkelaars van het stationsgebied (NS en Zaanstad) lijken zich nauwelijks op het ‘huidige’ fietsparkeren te richten. De rekken bij de stalling aan de Korte Rozengracht zijn voor een groot gedeelte kapot; wrakken en weesfietsen worden slechts beperkt weggehaald. En wie naar het station wil, moet nog steeds met de vermaarde noodtrap.

De stalling aan de Stationsstraat verkeert ook in slechte staat, de rekken boven zijn vaak half vastgeroest, en ook hier worden wrakken en weesfietsen nauwelijks opgeruimd. Het bord dat een verkeerd geparkeerde fiets binnen een uur wordt weggehaald staat er alleen voor de show.

De fietser gaat zelf op zoek naar alternatieven. De rekken aan het Rustenburg zijn meestal vol (ondanks waarschuwingen worden er nauwelijks langparkeerders aangepakt of weesfietsen en andere wrakken verwijderd). Een alternatief is het Smidspad, lekker dichtbij station… jammer voor mensen met een kinderwagen of invaliden…

Of gewoon voor het station… tegen de cultuurclusterschutting…

Kan het anders? Zeker. Wij waren in Groningen, Zwolle, Utrecht en Den Bosch (onder: gratis, met wc, bewaking en van ’s morgens vroeg tot 22:00 open, midden in het centrum).

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Leny

  Tja, het had net zo mooi kunnen worden als in Groningen Zwolle of Den Bosch. De inwoners is absoluut geen dienst bewezen met het afblazen van het Cultuurcluster. En, er zal nog wel een langer staartje achteraan komen immers de Kiss en ride en de taxi standplaats worden nu ook niet gerealiseerd. De Orkaan was toch niet zo’n voorstander van het Cultuurcluster dan nu ook niet miauwen over de geweldige fietsenstallingen in andere gemeenten.

  • Merel Kan

   Lieve Leny, – met alle respect – wil ik bijna typen (ja ik, niet De Orkaan, want voor zover ik weet hebben we flink wat feiten gepresenteerd), wat sneu dat je de huidige situatie op rekening van het het niet doorgaan van het cluster schrijft.
   Zuur, maar blijf vooral de komende jaren hangen in je ‘gelijk’ als jou dat blij maakt. Er zijn flinke hobbels te nemen voor de spreiding en cultivering van cultuur in heel Zaanstad, en bij elke hobbel heb jij de kans ‘Zie je wel!’ te roepen.
   De toekomst kunnen we niet voorspellen, en nu het clusteren van cultuur op de duurste vierkante meters van Zaanstad niet doorgaat, kan geen ‘Zie je wel!’ roepen, maar dit stuk geeft waarschijnlijk een aardig beeld. Heb je het ooit gelezen? (op aanvraag meer leesvoer beschikbaar): https://www.deorkaan.nl/opinie-de-negatieve-business-case-van-een-multicultuurpaleis/

 • Leny

  Dag merel, Natuurlijk heef het er mee te maken dat de fietsenstalling en de Kiss en ride nu niet wordt gerealiseerd vanwege het niet doorgaan van het CC. Ik vind het gewoon heel erg een gemiste kans. En ja, nog jaren zullen de zure vruchten hier van nog geproefd worden. Faciliteiten waar mensen plezier aan beleven kosten de gemeente altijd geld. Er gaan vele miljoenen euro’s naar sport, naar het Zaantheater, naar de zwembaden, enz. Daar redt men het ook niet op eigen kracht met de exploitatie. De overige woorden waar je veronderstelt dat ik telkenmale ‘zie je wel’ga zeggen laat ik veilig bij jou.

 • Erik Esteie

  Hallo Leny

  “Zo mooi als in Groningen” ?

  Doel je nu op het geweldige project wat Forum heet?

  ———————————-
  Het Groninger Forum krijgt een extra financiële injectie van 3,3 miljoen euro. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten.

  Het tekort van het in aanbouw zijnde cultuurhuis, dat over een jaar de deuren moet openen, zou komende vijf jaar oplopen tot iets meer dan 4 miljoen euro. Dat komt onder andere doordat de bibliotheek de afgelopen jaren te weinig subsidie kreeg, en omdat de salarissen en sociale lasten van het personeel zijn gestegen.

  Wethouder Paul de Rook (D66) wil, verspreid over vijf jaar, maximaal 3,3 miljoen euro aan het oplossen van het tekort besteden. De gemeente trekt dus extra geld uit, maar ondertussen zal het Forum zelf ook moeten bezuinigen.

  In het Groninger Forum komen onder andere de bibliotheek, filmzalen, museum Storyworld, de VVV en expositieruimten.

  https://www.nu.nl/groningen/5336351/groninger-forum-krijgt-33-miljoen-euro-extra.html
  ——————-

  Helaas is dit gebouw(misbaksel) al bijna klaar en is het nog steeds niet duidelijk wat er precies in moet(gaat!) komen

  Terug naar hier, je kunt afscheid nemen van je kiss & ride op(naast) de stationsstraat en mocht het nodig zijn dan kan je daar eventueel op de terugweg een taxi pakken en ik weet het, er moet even gelopen worden vanaf het station om er te komen, maar dat moet je in Groningen ook 😉

  In de het bovenstaande bericht zie ik verder genoeg plekken om je fiets te stallen, mocht je naar het station willen reizen per fiets

  In Zwolle en ‘s-Hertogenbosch ben ik verder niet bekend, sorry 😉

  • De Orkaan

   We hadden het over de fietsenstallingen in Den Bosch, Zwolle en Groningen: ondergronds, in het centrum, bewaakt, gratis, schoon en veilig.

   Het ‘lekker puh’ van de ex-wethouder laten we graag voor haar eigen rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *